Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Наш познати епидемиолог Радмило Петровић оцењује да би после празника број заражених на дневном нивоу могао достићи и 30.000 и позива људе да носе маске а невакцинисане да се што пре вакцинишу. Петровић упозорава да је код медицинског особља дошло до замора материјала и поручује: Нека им је Бог у помоћи.

Епидемиолошка ситуација поново се погоршава што показују и гужве испред ковид амбуланти широм Србије, а доктор Радмило Петровић каже да је немогуће зауставити ширење омикрона.

Бројке ће у наредним данима сигурно бити изнад 10.000, 20.000 или чак 30.000 заражених, сматра и др Петровић. Епидемиолози тврде да су на наплату стигле прославе слава у децембру а да ће новогодишња окупљања тек пунити ковид амбуланте.

Епидемиолог Радмило Петровић каже за Спутњик да ће бити велики притисак на лекаре али да је олакшавајућа околност то што омикрон не даје тешке симптоме. Ипак пред нама је веома тежак период, сматра епидемиолог.

„Апсолутно ће за нас бити јако тежак период зато што су незгодно распоређени празници. Прошлог месеца био је Свети Никола чија је последица овај раст броја заражених. После тога је била Нова година а новозаражени ће сутра или прекосутра доћи до болница, па онда иде Божић. Имамо недељу дана од празника до празника, тако да ће се вишеструко увећати број заражених и биће много оболелих. Али нека мојим колегама докторима и медицинским сестрама у амбулантама и болницама буде Бог на помоћи како ће да издрже све то. И они су људи, то је замор материјала, они су преморени а како ће издржати ово – не знам“, упозорава наш познати епидемиологПетровић.

Петровић додаје да није време ни за славља и уживања већ и за уздржаност од одлазака на Копаоник, Врњачку Бању, Златибор и остале туристичке Меке. Истиче да би требало носити маску јер она спасава главу па би они који нису вакцинисани требало што пре да се вакцинишу.

„Али, коме то доказати? У кафанама, ресторанима, маркетима, нико маску не носи. Сви иду као да корона никад није постојала, то је толика недисциплина да је страшно. Ми смо недисциплинован народ и тешко је с нама изаћи на крај. Лако је Јапанцима, они су навикли да носе маске“, указује  епидемиолог др Радмило Петровић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here