Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Епидемиолог Клиничког центра Србије Весна Миољевић рекла је за РТС да је епидемиолошка ситуација нестабилна. Вирус се интензивније и већом брзином прилагођава и мутира, рекла је Миољевићева.

Прошле године после Сретења, празника и одмора, имали смо један од најтажих таласа током епидемије коронавируса.

Многи су празничне дане и школски распуст искористили да отпутују, и целу ову недељу не раде.

Епидемиолог Клиничког центра Србије Весна Миољевић рекла је, гостујући у Дненвику РТС-а, да ако упоредимо бројке од пре непуних месец дана, број позитивних је сада мањи.

“Имали смо 26. јануара скоро 20.000 позитивних, јуче око 7.000 позитивних – повећан је број пацијената који су на респиратору, и оних који су изгубили битку са ковидом тако да је релано очекивање да ћемо након празника имати повећање броја оболелих”, рекла је др Миољевић.

Истиче да у прилог томе иде и чињеница да круже делта сој, омикрон и стелт, тако да имамо ситуацију у којој морамо бити више него опрезни јер је епидмиолошка ситуација нестабилна.

“За лекаре и све оне који су из области медицине а баве се вирусологијом мутаиције нису изненађење, али учестале мутације само у протекла два месеца, говрили смо о делти, делти плус, о омикрону и стелту, говоре да се вирус интензивније и већом брзином прилагођава и мутира а све са циљем да оболи што више људи”, објаснила је докторка.

Клиничка слика јесте блажа, мањи број пацијената јесте хоспитализован, мањи је број дана хоспитализације, али вирус увек нађе домаћина, посебно пацијенте који имају примарну или секундарну имунодефицијенцију – сваки вирус корона може дати тешку клиничку слику без обзира како се зове, напомиње докторка.

Додаје да ово предуго траје, две године јесте дуг период, дете се роди, прохода и проговори за две године, а вирус је у неком свом почетку са великим бројем  мутација.

Миољевићева је тенутно умерени оптимиста када је реч о ковиду. Када је реч о грипу, искуства кажу да је највећи број оболелих било у фебруару и марту.

“Ове године било је нешто више регистрованих случајева грипа него прошле године”, каже она.

Говорећи о повратку школараца и завршетку распуста, сматра да је ту успостављен систем који даје резултате и није било проблема у вези са повећањем броја новозаражених.

Миољевићева закључује да поред вакцине која је апсолутни припритет и најважнија мера превенције, имамо и неколико антивирусних лекова који се под контролом ординирајућег лекара могу примати у току првих неоколико дана са добром прогнозом у лечењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here