Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

У Србији су  регистрована 1.364 нова случаја заразе коронавирусом, на скромном узорку тестираних и уз висок проценат заражености, на болничком лечењу су 143 пацијента, од којих је 10 на респиратору.  Током последње две недеље бележи се континуирани раст броја оболелих од ковида-19 који је праћен и повећањем броја пацијената на болничком лечењу. Све су то забрињавајући подаци, који су утолико тежи, јер је у свету, а посебно у оближњим земаљама у које одлазимо на одмор или из којих долазе наши људи који тамо живе, често још теже.

Пораст инфицираних бележи се посебно у државама које су популарне летње туристичке дестинације. У Грчкој је јуче пријављено чак 25.566 нових случајева, док је просечан број новозаражених у Италији преко 85.000. Иако за већину земаља не постоје ограничења када је реч о уласку и боравку у њој, велики број новозаражених налаже више него опрез.

Највећа опомена за тако тешко стање јесте да људи и даље умиру, континуирано свакога дана. Нравно неки се лече код куће, а позитивни су. Неки, верују да су температура и болови пролазни и на крају неки и премину. Кажу да им пише да су умрли од срца, плућа, крвних судова или нечег сличног. Неке, који тако умиру, ни не евидентирају да су умрли због ковида. А уствари од ковида се ни не умире.Тај опасан вирус само напада виталне органе од срца, плућа или нечег трећег или четвртог, против чега организам није могао да се избори.

У народу влада опуштеност, живот тече као да ковида 19. није ни било, чак да као да смо га се одавно решили. Нема ни саосећања за оне кји свакодневно умиру и за њихове породице. Маске су заборављене и за догађаје и места на којима се људи масовно окупљају. Таква атмосфера је створена добрим делом и након укидања обавезних мера заштите. Чак и неки лекари као да нису свесни да је вирус и даље са нама и констатују да је опасност такорећи прошла.

Неки живе у уверењу да су имуни на вирус, јер су вакцинисани или да су прележали ковид и да су стекли природни имунитет. Нажалост, ни то није довољно.

То смо чак чули и од наших стручњака, који нас најчешће храбре и као да су задужени за ширење оптимизма. Недавно упитана на РТС једна одговорна лекарка колико нас постојеће вакцине штите и колико су ефикасне против нових мутација, искрено одговара да су вакцине ефикасне у том смислу да спрчавају развој тежих облика болести, али да су недовољно ефикасне да апсолутно спрече да се инфицирамо.

Каже: Могуће је да се деси инфекција уколико смо вакцинисани и са три дозе вакцине, могуће је да се деси и уколико имамо стечени имунитет из природне инфекције и комбинацију свега тога, јер просто те подваријанте су доста измењене и велики број нових инфекцијама које се јављају рецимо у Америци и Британији изазване омикрон подваријантом БА.4 и БА.5 се у више од 30 одсто случајева десе код особа које су већ биле заражене омикроном, што значи да је то било и релативно скоро и да је исти сој у питању. Тако да су ове инфекције могуће, али свакако да ће нас све ово штитити од неког тежег облика болести.

Ипак, чињеница је да се повећава се број оболелих у већини европских земаља тако и на неким другим континентима, јављају се нове подваријанте.

Због тога што смо апсолутно укинули све епидемиолошке мере, зато што се доста путује, зато што и имунитет који је стечен након вакцинације али и природним инфекцијама ипак слаби, варијанте се мењају, подваријанте успешно избегавају стечени имунитет, тако да просто сви услови су ту да очекујемо да бројеви расту и да се инфекције даље шире. Тешко је и поверовати да не постоје шансе да се заразимо од вируса који већ ту или ако још није на путу је да стигне. Пошто је опасност велика свако ко осети прве симптоме треба да се јави лекару и да  се тестира свако ко сумња да је инфициран вирусом.

Посебно је важно да се вакцинишу све осетљиве групе, да се са вакцинацијом настави – поручују озбиљни епидемиолози.

И оно што је посебно важно јесте носити маске тамо где су гужве, у супермаркетима, посебно у јавном превозу, па чак и на отвореном простору где су веће групе људи, свуда где је тешко одржавати физичку дистанцу.  Јадноставно, чувајте се, ако желите да избегнете опасан вирус!

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here