Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

На редовној Конференцији за медије у Палати Србија чуло се да је епидемиолошка ситуација у Србији под контролом, осим у Нишу и Пожаревцу, а Београд је на нивоу на којем је био и до сада. Наконференцији су говорили Др Златибор Лончар, министар здравља и Др Горан Стевановић, директор Инфективне клинике у Београду.

   Министар здравља др Златибор Лончар  је оценио да данашњи резултати нису лоши и да је охрабрујуће то што је мање пацијената на респиратору, што је, како је истакао, изузетно битно.

Лончар је поручио да садашње стање не сме да нас завара јер се може преокренути за дан, како набоље, тако и нагоре, поручивши да то како ће даље изгледати ситуација једино зависи од тога како будемо поштовали мере које препоручује струка.

Министар Лончар је, такође, навео податак да су 243 корисника и 32 радника у домовима за старе позитивни на коронавирус, и додао да у нашој земљи има 557 заражених здравствених радника, што чини 11,43 одсто укупног броја инфицираних.

Тренутно је 360 здравствених радника на болничком лечењу, прецизирао је  министар и додао да је на Торлаку лабораторијски потврђено да је 165 људи излечено, пошто имају два негативна теста на коронавирус, као и да укупно 25 пацијената више није на респиратору.

Према његовим речима, у Специјалној болници за психијатријске болести Горња Топоница 52 пацијента су била са знацима респираторне инфекције, од чега су два пацијента и шесторо запослених позитивни на коронавирус.

Говорећи о одговорности директора установа у којима је дошло до масовног обољевања од COVID-19, указао је на то, да ће одговарати свако за кога се утврди да није поштовао прописане мере.

Када је реч о ситуацији у Пожаревцу, министар је навео да је за сада потврђено присуство коронавируса код 19 особа, што не значи да их неће бити и више.

Према његовим речима, медицински радници и службе у тим новим жариштима, као шо су Пожаревац или Ћуприја, припремају се за више заражених.

Лончар је упутио апел становницима ових градова да буду посебно опрезни и да избегавају контакте.

Директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић изјавио је да у Србији у овом тренутку нема довољно донора крвне плазме са антителима особа излечених од коронавируса и додао да се крвна плазма као допунска терапија у лечењу примењује само код одређене категорије пацијената.

Морају да се испуне још неки услови, у смислу подударности крвне групе донора и примаоца, то је комплексно питање, а одлука о примени те терапије је конзилијарна и увек укључују трансфузиолога, уз клиничаре који брину о пацијенту, рекао је Стевановић.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here