Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Наставља се тешка епидемијска ситуација на коју су се скоро сви навикли. Иако су бројке и даље високе створили смо атмосферу као да је кови наша далека прошлост. Да није тако подсећају нас неке озбиљне земље која блокира градове или читаве регије који су висетруко већи од наше земље. Очито је да не знамо да користимо туђа искуства, а то има велику цену. У питању су животи људи, чија је вредност немерљива.  

У Србији је епидемијска ситуација привидно само мирна, али озбиљни стручњаци упозоравају да још није крај пандемије.

Према последњем пресеку, у Србији су потврђена 1.354 случаја заразе коронавирусом, од 12.677 тестираних узорака. Битку са ковидом изгубило је још 12 људи. На респираторима су 25 пацијената, док је на болничком лечењу 648 особа.

Од почетка пандемије, у Србији је регистровано 1.986.439 случајева коронавируса од 9.275.301 тестиран узорак. Од последица инфекције до сада је преминуло 15.862 људи. Проценат смртности је 0.80 одсто.

Помоћница директорке ковид болнице у Батајници др Јелена Величковић рекла је за РТС да ниједна држава у свету није објавила крај пандемије, неке државе уводе и веома рестриктивне мере, док су код нас мере крајње либерализоване. Додајући да се прибојава да је све то помало преурањено.

Оцењује да је разлог томе наша жеља да се понашамо као да се све вратило у нормалу.

“Ја се и даље понашам као и првог дана пандемије – носим две капе на послу, две маске, рукавице и сву заштитну опрему. Такође, на свим јавним местима и даље се трудим да поштујем меру ношења маске јер имам утисак да је ношење маске у затвореном простору највише допринела од свих мера спречавању ширења епидемије”, истакла је др Величковићева.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here