Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Епископски савет Српске православне цркве у Црној Гори позвао је носиоце власти да у најкраћем року отворе дијалог о Закону о слободи вјероисповијести

 

“Да се поправи што се поправити може, пре него што евентуална примена овог Закона постане извор за озбиљне друштвене деобе са несагледивим последицама. Само би договор био истинска победа Црне Горе и свих црногорских грађана”, наводи се у саопштењу након седнице Епископског савета.

Епископи су се сагласили да је доношење Закона, “уз многа кршења процедуре и неусаглашености са међународним стандардима, те без одговарајућег дијалога, несумњиво уперено против Православне Цркве”.

“Конкретно Српске Патријаршије, будући да су остале традиционалне Цркве и верске заједнице спорна питања већ уговорно решила са црногорском државом, што није омогућено Српској Православној Цркви. Да је то тачно потврђују, како изјаве највиших државних функционера и припадника владајуће партије, тако и дискусије посланика те партије у црногорском парламенту, а нарочито одбијање црногорских власти да прихвате било које понуђено решење од стране Цркве”, додају у саопштењу.

Епископски савет позвао је све полицијске снаге и њихове старешине, све до председника и премијера, да не примењују силу.

“Па, ето, чак и над епископима, који се мирно окупљају ради одбране и остваривања својих верских права. Позивамо носиоце власти да скупе снаге и, у најкраћем року, отворе истински дијалог да се поправи што се поправити може, пре него што евентуална примена овог закона постане извор за озбиљне друштвене диобе са несагледивим посљедицама. Само би договор био истинска побједа Црне Горе и свих црногорских грађана”, наводе у саопштењу.

Епископи су позвали православни верни народ у Црној Гори да не клоне духом “и да се узда у Бога и Његову силу”.

“У овим предбожићним данима треба да се сабирамо у храмове на молитву и својим хришћанским достојанством и одважношћу, не наседајући на провокације оних којима је циљ раздор међу браћом, те тако покажемо да нас црногорски режим ни најмање није поколебао нити уплашио у нашем одлучном настојању да бранимо наше светиње и наша верска права и слободе”, закључили су у саопштењу.

Епископском савету присуствовали су митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ милешевски Ракита, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и епископ умировљени захумско-херцеговачки Атанасије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here