Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Епископ источноамерички Иринеј позвао државног секретара САД Ентонија Блинкена да „учини све што је у његовој моћи код косовских власти да се заустави насиље над Србима“.

Епископ Иринеј је у писму Ентонију Блинкену навео да се насиље над Србима врши на етничкој основи и да се врши прогон Српске православне цркве и њеног свештенства и монаштва.

Епископ Иринеј, чије седиште је у Њујорку, у писму Блинкену упућеном јуче „поводом све учесталијих напада на свештенство, монаштво и светиње СПЦ на Косову и Метохији“, скренуо је пажњу на „константно кршење основних људских права Срба у јужној српској покрајини“, пренела је Информативна служба СПЦ.

Такође, како је наведено, „извештаји о непрестаним прогонима Срба на верској и етничкој основи од стране косовских Албанаца посебно забрињавају америчке Србе који очекују да их власти САД одлучно осуде“.

„Владика Иринеј је изразио посебну забринутост поводом последњих напада и клевета на рачун братства манастира Високи Дечани и њиховог игумана, архимандрита Саве Јањића. С тим у вези, владика је проследио и званично саопштење епископа рашко-призренског Теодосија о угрожености српске духовне и културне баштине на Косову и Метохији“, наведено је у саопштењу Информативне службе СПЦ.

Епископ Иринеј затражио је од државног секретара да реагује позивајући се на наводе извештаја из 2015. године о верским слободама, чији је Блинкен аутор.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here