Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Европски парламент усвојио је данас Резолуцију о Србији, којом се констатује напредак наше земље на путу приступања ЕУ и указује на потребу јачања реформи, посебно у области владавине права.

Резолуција, која у основи има извештај известиоца Европског парламента Дејвида Мекалистера, усвојена је већином од 503 гласа за, против је било 85, а уздржаних 47 посланика.

Мекалистер је ове године тежиште ставио на пет области, и то на економски раст, владавину права, медијске слободе, дијалог са Косовом и рад парламента Србије.

Наша земља је и ове године највише похвала добила на рачун спроведених економских реформи, јачања привредног раста и макроекономске стабилности.

Европски парламент је највише пажње посветио области владавине права у Србији, уз констатацију да је напредак у тој области кључан за целокупни напредак Србије ка чланству у ЕУ.

Посебно се инсистира на независности правосуђа, јачој борби против корупције и организованог криминала, као и на обезбеђивању услова за медијске слободе и слободу изражавања.

Европски парламент је похвалио Србију за конструктивне билатералне односе у региону, али и назначио важност нормализације односа са Косовом, што је кључно за даљи напредак Србије.

Наша земља се позива на примену свих до сада постигнутих споразума у оквиру дијалога Београда и Приштине, при чему се посебно инсистира на формирању Заједнице српских општина.

И ове године Европски парламент је позвао Србију да више усклађује своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ, укључујући и политику према Русији.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here