Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Турски председник изјавио је данас да је Европа у паници због сукоба у Украјини и да Шведска и Финска не могу у НАТО, јер смо ми против, а потребно је да се сви сложе.

“У време када се наша земља већ 11 година успешно носи са илегалном миграцијом из Сирије, у Европи посматрамо панику због руско-украјинске кризе. Молимо се за брзи излазак света из овог критичног периода који доживљава”, поручио је Ердоган на конгресу владајуће Партије правде и развоја, преноси агенција ТАС С.

Оценио је да се “руши систем који је Запад изградио да очува своју безбедност и напредак”.

Ердоган је такође рекао да су западне земље сигнализирале да би се могле сагласити с турском идејом реформе Савета безбедности УН.

“Почели су сами да говоре о томе. Говоре да је потребна реформа Савета безбедности УН.На крају ће доћи до онога за шта се ми залажемо”, рекао је председник Турске.

Шведска и Финска не могу у НАТО док не испуне очекивања

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да Турска остаје при ставу по питању чланства Шведске и Финске у НАТО, а то је да те две нордијске земље тренутно не могу у Алијансу док не испуне очекивања Анкаре.

“Нећемо мењати наш став док се не испуне наша очекивања која смо пренели нашим саговорницима”, казао је Ердоган, пренела је Анадолија.

Шведска и Финска су формално поднеле захтев за улазак у НАТО 18. маја, што је одлука подстакнута руским ратом против Украјине, који је почео 24. фебруара.

Турска, дугогодишња чланица Алијансе, изразила је примедбе на њихове кандидатуре за чланство, критикујћи нордијске земље због толерисања, па чак и подржавање терористичких група као што су YПГ/ПКК и ФЕТО, додаје Анадолија.

Да би се нека земља прикључила НАТО потребно је да њену кандидатуру подрши свих 30 чланица Алијансе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here