Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици потписали су данас уговор о ангажовању 200 здравствених радника који ће помагати у борби против епидемије коронавируса, а што ће бити омогућено средствима ЕУ.

Споразум обухвата финансирање запошљавања до 200 додатних здравствених радника како би се повећали капацитети Србије за борбу против COVID-19.

Ти радници ће бити ангажовани на период од шест месеци, а средства која је ЕУ за то определила износе приближно милион евра.

Споразум има за циљ повећање капацитета националног здравственог система како би се што боље одговорило на дуготрајну кризу.

Кроз програм ће бити набављена и додатна приоритетна медицинска и немедицинска опрема, а пружаће се и техничка и саветодавна подршка надлежним државним институцијама за спровођење набавки везаних за COVID-19.

Споразум је, поред министарке Јоксимовић и амбасадора Фабриција, потписала и шефица Канцеларије УН за пројектне услуге (УНОПС) Микела Телатин.

Јоксимовић је приликом онлајн обраћања, након потписивања уговора, истакла да ће тај документ омогућити оснаживање људских капацитета нашег здравственог система, уз напомену да је то у овом тренутку Србији веома потребно и важно.

Она је упозорила на то да је, нажалост, такав тренутак да потписивање представља један од важнијих догађаја у континуираној подршци ЕУ нашој земљи од почетка пандемије.

Министарка је нагласила да здравствени радници раде у изузетно тешким околностима, и то не само због броја људи који су заражени, већ и што су свакодневно изложени ризику.

Министарство здравља је, како је подсетила, средином јуна на иницијативу ЕУ, која се интересовала шта је то што још може да уради, упутило захтев за финансијску помоћ за додатна ангажовања на одређено време здравствених тимова, који би помагали тамо где је најпотребније.

Према њеним речима, 3. јула је стигао и формални одговор којим су потврдили да Србија може да издвоји милион евра из ИПА 2018.

Јоксимовић је рекла да је Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији, још раније идентификовало неутрошена средства из претходних ИПА алокација која могу бити намењена разним видовима борбе против COVID-19.

Она је изразила захвалност Фабрицију на његовом личном ангажовању, као и Делегацији ЕУ у Србији и Телатин и УНОПС-у, који су Србији помагали да и прву фазу пандемије још у марту и априлу превазиђе на што бољи начин.

Министарка је подсетила на то да је свесрдна помоћ ЕУ у набавци опреме, која је целокупно допремљена у Србију прошле недеље, пуно значила и додатно је оснажила наш здравствени систем.

Јоксимовић је навела да је током марта и априла са Фабрицијем, европским комесаром за суседство и проширење Оливером Вархеијем и представницима Владе Србије посвећено радила на обезбеђивању што више средстава, од којих је набављена неопходна опрема.

Међутим, видимо да пандемија не јењава ни у Србији, ни у Европи, ни у свету, што налаже континуирани опрез, одговорност, али и непрекидну сарадњу и размену информација са свим партнерима, посебно са ЕУ, која нам је и у претходним годинама помогла да оснажимо здравствени систем, нагласила је она.

Министарка је указала на то да је и Србија помогла земљама ЕУ у складу са могућностима, подсетивши на помоћ Италији, као и земљама региона.

Данашње потписивање уговора још један је од доказа солидарности ЕУ са Србијом. То је, такође, потврда нашег одговорног и посвећеног рада и на европском путу, али пре свега на заштити јавног здравља и здравља грађана Србије, закључила је Јоксимовић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here