Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

Бојкот парламента није прихватљив, нема “балканског пролећа”, став је Европске уније поводом догађаја у Албанији, Црној Гори и Србији.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич рекла је да не треба поредити протесте који се дешавају истовремено у поменуте три земље региона.

Маја Коцијанчич је рекла да ће пакет извештаја о земљама у процесу приступања ЕУ, укључујући и Србију, бити објављен на пролеће 2019. године као што је и било планирано.

“Увек смо најављивали да ће пакет проширења бити објављен на пролеће. Тренутно немамо још тачан датум, али пакет ће бити на пролеће”, рекла је Коцијанчичева.

Европска комисија сваке године у оквиру тзв “пакета проширења” објављује извештаје о напретку земаља које се налазе у процесу евроинтеграција.

До претходне године извештаји су објављивани током јесени, односно у октобру или новембру.

Први пут 2018. године Европска комисија је извештаје за западнобалканску шесторку и Турску објавила у априлу.

Ове године због европских избора у Бриселу очекују да би извештаји о спровођењу реформи на Западном Балкану и у Турској могли да касне, али да би требало да буду готови до краја маја 2019. године.

Она је одбацила констатацију албанских медија да је у току “балканско пролеће”, које, по њиховој оцени, “може изазвати озбиљну кризу за ЕУ”.

“Протести у свакој земљи имају своје карактеристике и не бих поредила те ситуације”, изјавила је Коцијанчичева у Бриселу.

Она је прихватила оцену новинара да постоје “неки заједнички елементи” у захтевима грађана који протестују, али је нагласила да нису за поређење.

“Европска комисија кроз своје извештаје прати ситуације у земљама региона и хвали и критикује, кад год је то потребно. Извештаји су јасни и не бих поредила те ситуације”, поновила је Маја Коцијанчич.

Када је у питању поштовање владавине права као један од захтева који се понавља и у Албанији и у Црној Гори и у Србији, Коцијанчичева је оценила да је “владавина права апсолутно од највише важности”.

“Тим поводом разговарамо не само са владама већ и са другим саговорницима у региону, како бисмо имали заокружену слику ситуације на терену”, закључила је Коцијанчичева.

Она је такође поновила осуду шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини и комесара Хана зато што албанска опозиција бојкотује рад парламента.

“Одлука опозиције озбиљно штети функционисању демократије у Албанији, јер је парламент место где се разматрају и покрећу реформе”, поручила је Коцијанчичева.

Упитана за став ЕУ поводом сличног потеза српске опозиције, Коцијанчичева је нагласила да не треба разматрати сваку ситуацију појединачно у свакој од земаља партнера.

“Наглашавамо да је парламент место где треба да се воде дебате”, рекла је она.

Додала је, кад је реч о протестима у Србији, да је мирно изражавање ставова фундаментално право грађана.

Портпаролка ЕУ каже да је заједничка порука ЕУ свим партнерима на Западном Балкану та да регион има јасну европску перспективу која може постати реалност само кроз спровођење реформи.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here