Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Борељ и Вархељи: Очекујемо да сви актери почну да се баве дугогодишњим изборним недостацима поручили су у саопштењу синоћ високи представници ЕУ

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархељи издали су заједничко саопштење поводом јучерашњих избора и прелиминарних налаза посматрачке мисије ОЕБС-а.

“Док су такмичари на парламентарним изборима у Србији били у стању да спроводе кампању и поштоване су основне слободе, избор бирача био је ограничен великом предношћу владајуц́е странке и промовисањем владиних политика од стране вецћине највећих медија, судећи према прелиминарним налазима и закључцима међународних посматрача из Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а”, истиче се у саопштењу.

Борељ и Вархељи истакли су да ЕУ ишчекује завршни извештај и препоруке за будуће изборе ОЕБС-а који ће бити објављени наредних месеци.

“Очекујемо да ц́е се сви политички актери и релевантне институције укључити у транспарентан, одлучан и свеобухватан дијалог о примени ових препорука у циљу решавања дугогодишњих изборних недостатака уочи следец́их избора”, истакли су они.

Борељ и Вархељи у својем саопштењу охрабрују нови парламент да настави да учествује у међустраначком дијалогу који води Европски парламент, с циљем постизања широког међустраначког консензуса о реформама везаним за ЕУ, што је од кључне важности за напредак земље на њеном путу ка ЕУ.

“Такође охрабрујемо српске власти да се укључе у истински дијалог широм политичког спектра како би започели важне реформе владавине закона, борбе против организованог криминала и корупције”, наводи се у саопштењу.

Европска унија се нада сарадњи са наредном владом која ц́е брзо наставити хитне реформе неопходне за приступање Србије ЕУ, наводе Борељ и Вархељи.

То се посебно односи на владавину права која је у средишту процеса придруживања и требало би да буде на врху политичких приоритета следец́е владе и друштвено-економских реформи, пресудних за опоравак након пандемије КОВИД-19.

“Такође рачунамо на наставак пуног ангажовања Србије у дијалогу под окриљем ЕУ, као и регионалну сарадњу у ширем смислу”, изјавили су европски званичници.

Као највећи донатор Србије и инвеститор, и њен најважнији трговински и економски партнер, Европска унија је у потпуности посвец́ена томе да настави да подржава процес приступања Србије ЕУ, као и економски опоравак после кризе изазване коронавирусом, што подразумева и подршку кроз Економски и инвестициони план за Западни Балкан, који се очекује на јесен, закључује се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here