Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Европска унија именовање америчког амбасадора у Немачкој Ричарда Гренела за специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине види као добродошлу помоћ, али истиче да се зна ко води дијалог.

Маја Коцијанчич је рекла да су САД значајно допринеле раду ЕУ на Западном Балкану, “поготово успеху дијалога Београда и Приштине”.

“САД и ЕУ деле снажан интерес у погледу стабилности и напретка Западног Балкана. Зато се и надамо наставку блиске сарадње са САД”, истакла је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич у писаном одговору на питање Танјуга.

Коцијанчичева каже да Брисел очекује наставак успешне сарадње са Вашингтоном у дијалогу Београда и Приштине.

Званичан став ЕУ остаје да је свака помоћ добродошла, али да се зна ко има мандат да води преговоре Београда и Приштине.

У Бриселу тако понављају исти одговор који је ЕУ имала приликом именовања Метјуа Палмера за специјалног изасланика САД за Западни Балкан.

“Поздрављамо свако ангажовање у циљу подршке дијалогу коме посредује ЕУ било да оно долази од стране земаља чланица, међународне заједнице и посебно од САД”, поручила је тада Коцијанчичева.

Ни у дипломатским изворима у Бриселу не желе да улазе у детаље око именовања Ричарда Гренела за специјалог изасланика Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине.

Наводи се да је то “интерно питање” Вашингтона односно Стејт департмента и Беле куће.

“Да ли ће ово именовање допринети решењу или не то сад не можемо да знамо, али покушавамо да то видимо као наставак ангажовања САД на високом нивоу”, оцењују у бриселским дипломатским круговима.

У тренутку када САД имају већ два специјална представника за Западни Балкан и дијалог Београда и Приштине, у Бриселу кажу да до именовања новог шефа дипломатије ЕУ, што се очекује 1. новембра, неће бити познати даљи кораци ЕУ као главног посредника у дијалогу.

Упитани за било какав план у погледу наставка дијалога Београда и Приштине, у Бриселу наводе да је прво неопходно да се одрже избори на Косову, да се формира влада у Приштини, а затим спроведу одлуке које су тражене од стране ЕУ, односно да се укину таксе.

“Тек онда можемо почети са припремама за дијалог. А план је као и досад: наставак рада на бази мандата УН и олакшавање дијалога”, закључују у круговима ЕУ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here