Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Лидери Европске уније подржали су демонстранте у Белорусији на данашњем ванредном онлајн самиту и изразили забринутост због, како наводе, спорних председничких избора у тој земљи.

Европски лидери покушавају да појачају притисак на званичнике који се доводе у везу са обрачуном безбедносних снага који је уследио након избора.

ЕУ верује да су резултати избора одржаних 9. августа, према којима је председник Алексанадар Лукашенко освојио шести мандат са 80 одсто гласова, “фалсификовани”.

Блок од 27 земаља чланица спрема списак белоруских званичника који би могли да се нађу црној листи Европе, преноси АП.

“Наша порука је јасна. Насиље мора да престане и мора да се покрене миран и инклузивни дијалог. Руководство Белорусије мора да одражава вољу народа”, навео је председник Европског савета Шарл Мишел на Твитеру, неколико минута након почетка самита, којим председава.

Холандски премијер Марк Руте је навео на Твитеру да народ Белорусије има право на резултат, који тачно одражава њихов глас.

“ЕУ, укључујући Холандију, не може да прихвати резултат ових избора”, поручио је Руте.

Председници Чешке, Мађарске, Пољске и Словачке, земаља чланица Вишеградске групе, позвале су власти у Белорусији да отворе пут за постизање политичког решења и поступају у складу са основним људским правима и слободама, уздржавајући се од употребе насиља против “мирних демонстраната”.

Они су апеловали на неименоване стране актере да се уздрже од акција, које би могле да подрију независност и суверенитет Белорусије.

У видео-поруци, уочи данашњег самита ЕУ, лидерка белоруске опозиције Светлана Тихановска позвала је Европу да подржи “буђење Белорусије”.

“Позивам вас да не признате ове лажне изборе. Лукашенко је изгубио сваки легитимитет у очима наше нације и света”, тврди Тихановска.

Белоруске безбедносне снаге задржале су у притвору скоро 7.000 људи и раниле више стотина њих гуменим мецима, батинама и шок-бомбама током прва четири дана протеста. Најмање два демонстраната су страдала.

Део запослених у фирмама под државном контролом придружили су се штрајковима ове недеље, док масовни протести без преседана улазе у 11. дан.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here