Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Представници Европске уније саопштили су да суспензија српског особља у правосудном систему на Косову и Метохији није део Бриселског споразума, позивајући Приштину и Београд на смањење тензија и поштовање споразума о правосуђу.

Портпарол високoг представника ЕУ за спољну политику и безбедност Петер Стано рекао је новинарима да се морају поштовати процедуре, али и важност интеграције српског особља у косовски правосудни систем, преносе медији на албанском.

“Обавештени смо о одлуци Судског савета Косова о привременој суспензији председника Основног суда у Митровици. Особље косовских Срба интегрисано је у косовски правни систем 2017. кроз споразум постигнут у дијалогу уз посредовање ЕУ. Ова интеграција је омогућила приступ косовском правном систему и правосудном систему за српску заједницу”, рекао је Стано.

Он је додао да “интегрисано особље у правосућу обавља важне послове од којих директне користи имају невећинске заједнице на Косову”.

“Дисциплински поступак није део споразума. ЕУ верује да ће надлежни органи пратити правилан процес и процедуру у погледу разматрања оваквог дисциплинског случаја”, рекао је Стано.

Прошле недеље Судски савет у Приштини суспендовао је председницу Основног суда у Митровици Љиљану Стевановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here