Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Као одговор на наставак руског агресивног рата против Украјине, Савет ЕУ данас је усвојио нове мере за пооштравање постојећих економских санкција против Русије, укључујући и усавршавање њихове примене и јачање њихове ефикасности.

Седми пакет санкција уводи нову забрану куповине, увоза или трансфера директно или индиректно, злата, укључујући и накит, ако је пореклом из Русије и ако је извезен из Русије у ЕУ или у било коју трећу земљу.

Шеф дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ оцењује да је у питању још један важан корак у циљу “смањења капацитет Русије да настави и финансира свој агресорски рат против Украјине”.

“Ми ефективно забрањујемо најзначајнији руски извоз после енергената – руско злато. Такође, проширујемо изузеће трансакција за пољопривредне производе и као и трансфер нафте у треће земље, а на Русији је да престане да бомбардује украјинска поља и силосе и престане да блокира црноморске луке”, поручио је Борељ у писаном саопштењу.

У саопштењу Савета ЕУ додаје се да нови пакет рестрикривних мера проширује листу тзв “контролисаних артикала”, који могу допринети војном и технолошком унапређењу Русије или развоју њеног одбрамбеног и безбедносног сектора, чиме се појачава контрола извоза робе двоструке намене и напредне технологије у Русију.

ЕУ уводи и низ појашњења постојећих мера, на првом месту у области јавних набавки, ваздухопловства и правосуђа.

Тако ће техничка помоћ Русији за авио-робу и технологију бити дозвољена у “оној мери” у којој је то потребно да би се заштитио рад на постављању техничких индустријских стандарда Међународне организације цивилног ваздухопловства, док ће забрана да се улази у било какве трансакције са руским јавним ентитетима бити “незнатно” измењене, како би се обезбедио приступ правди, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

У циљу избегавања било каквих потенцијалних негативних последица по прехрамбену и енергетску сигурност широм света, ЕУ је одлучила да прошири изузеће од забране обављања трансакција са одређеним државним субјектима у погледу трансакција пољопривредних производа и транспорта нафте до трећих земаља.

Поред економских санкција, Савет ЕУ је одлучио да на листу санкционисаних уведе додатне појединце и субјекте који се доводе у везу са подршком Кремљу у кршењу територијалног интегритета и суверенитета Украјине, али и да олакша процедуре за замрзавање њихове имовине у ЕУ.

У Савету ЕУ понављају да Унија чврсто стоји уз Украјину и да ће наставити да пружа снажну подршку укупној економској, војној, социјалној и финансијској отпорности Украјине.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here