Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Војно-безбедносна агенција утврдила је шта је био предмет примопредаје између руског обавештајца и пензионисаног потпуковника Војске Србије, рекао је данас начелник Управе за аналитику Безбедносно-информативне агенције Реља Жељски поводом афере руске шпијунаже.

На питање да ли српске службе знају шта се налази у црвеној кеси коју је са собом однео руски агент, а види се на објављеном снимку, Жељски је рекао:

“Војно-безбедносна агенција установила је више контаката руског обавештајца и човека из Србије и између осталог утврдила и шта је био предмет њихове примопредаје”, али није дао више података.

Наше службе су биле на лицу места током примопредаје, али нису снимиле догађај због контрапратње руског обавештајца, казао је рекао начелник Управе за аналитику БИА гостујући на ТВ Прва.

Он је потврдио да руски агент потпуковник Георги Викторович Клебан, који се налази на снимку, више није у Србији, али да је Војно-безбедносна агенција у садејству са другим службама прикупила значајан фонд сазнања о његовој обавештајној делатности на подручју Србије.

Упитан зашто наше безбедносне службе нису снимиле спорни састанак иако су биле на лицу места, Жељски је рекао да је руски агент имао контрапратњу.

“Ти састанци су више наврата документовани, али овде су се налазила и друга лица као контрапратња руског обавештајца и својим присуством покривали и опсервирали контакт који је он у том тренутку реализовао како би контакт био обезбеђен и како би евентуално уочили и српске безбедносне структуре, односно да ли су и на који начин ангажоване у овом случају”, рекао је Жељски.

Зато су наше безбедносне структуре биле опрезне, како би оне уочиле контрапратњу, а не она њих, појаснио је начелник.

Један од контаката руског агента, односно човек који је са њим сарађивао и који се такође налази на снимку јесте пензионисани потпуковник Војске Србије, који је споменут само иницијалима.

Жељски је потврдио да је он доступан нашим државним органима али да не може да каже да ли је на слободи, јер то излази из оквира рада Безбедносно-информативне агенције, али се налази у “подручју и делокругу рада структура које се тиме професионално баве и које ће тај случај третирати на најбољи могући начин”.

Жељски је рекао да је могуће и да је Клебан двоструки агент, будући да “обавештајни контакти и њихово одвијање допире до оних граница до којих је допрла сама машта обавештајца и службе која контролише и усмерава тај контакт”.

О томе која служба је направила снимак и пустила га у јавност, Жељски је рекао да сада доста знају и о томе, да се тај мозаик јасније склапа, али да на ту тему из оправданих оперативних разлога не може да прича, јер је случај “жив” и мора врло “опрезно и сталожено да се коментарише како се не би нарушили интереси Републике Србије”.

На питање како стране службе врбују људе у Србији, Жељски је пружио сликовит пример у виду анегдоте коју неки везују и за самог Стаљина.

“Углавном прође новац, као у овој афери, ако не прође новац – прође жена, тамо где не прођу ни новац ни жена – прође Маркс”, рекао је Жељски, појашњавајући да то значи да је у питању или финансијски интерес, или нека компромитујућа ситуација или – идеологија.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here