Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Министар спољних послова Никола Селаковић започео је у Њујорку активности на маргинама 76. заседања Генералне скупштине УН састанком са министром иностраних послова Туниса Отманом Жерандијем. Селаковић је разговарао и са министарком иностраних послова Естоније Евом Маријом Лијметс, саопштило је Министарство спољних послова.

Селаковић је рекао да је задовољан што је министар Жеранди потврдио да ће предоводити делегацију Туниса, једну од оснивача Покрета несврстаних, и узети учешће на комеморативном скупу 11. и 12. октобра у Београду, поводом обележавања 60. година од Београдске конференције Покрета несврстаних.

Поручио је да је Србија опредељена за наставак политичког дијалога на највишем и високом нивоу са Тунисом и с, тим у вези, казао да се нада ће се током следеће године реализовати посета министра Жерандија Србији.

Додао је да је Србија веома заинтересована за унапређење економске сарадње, посебно у области пољопривреде, трговине, инфраструктуре, одбране и безбедности.

Шеф српске дипломатије посебно је захвалио Тунису на принципијелној позицији и непризнавању једнострано проглашене независности КиМ и подршци коју нам пружају у међународним организацијама.

Mинистар Жеранди захвалио је на пријатељској и несебичној помоћи Србије Тунису у виду донације вакцина против ковида 19.

Селаковић је на маргинама 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку разговарао и са министарком иностраних послова Естоније Евом Маријом Лијметс.

Шеф српске дипломатије захвалио је Естонији на континуираној подршци европским интеграцијама Србије.

Истакао је да је пуноправно чланство у ЕУ стратешки циљ Србије и упознао је естонску министарку о реформском процесу у Србији.

Селаковић је, како се наводи, информисао министарку Лијметс о дијалогу Београда и Приштине и актуелној ситуацији на терену, подсетивши да је Србија испунила све обавезе из Бриселског споразума, док Приштина то не чини више од сто месеци и уводи једностране мере.

Нагласио је да Србија остаје посвећена дијалогу, стабилности и очувању мира, као и стварању услова за економски раст свих у региону, што чини кроз иницијативу “Отворени Балкан”.

Истакао је да је Србија опредељена за јачање економске сарадње и повећање трговинске размене са Естонијом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here