Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска срества Србије рекао је да је до сада забележено 736 нежељених реакција на све вакцине. Вакцина је ефикасна, безбедна и можемо да видимо излаз из ове епидемије можда за Видовдан, навео је Зелић напомињући да је суштина оснажити поверење у референтне институције.

Он је истакао да се сада, када је око 1.200.000 грађана примило другу дозу вакцине, очекује мерљивост ефикасности вакцине против ковида у Србији.

“Међу преминулима нема оних који су два пута вакцинисани. Студије из САД, Израела, Уједињеног Краљевства то показују, показаће се и код нас да вакцине делују и дају ефекат и ово ће се завршити у једном тренутку. У Америци су рекли за 4. јул, ја бих рекао можда за наш највећи празник Видовдан, 28. јуна да можемо да нађемо неки коначан излаз из ове епидемије”, рекао је Зелић.

Када је реч о нежељеним реакцијама на вакцине, Зелић је за РТС навео да је до јуче у подне забележено укупно 736 нежељених реакција на све вакцине, највише на “Синофарм” – 263.

“То све проверавамо. Када гледамо у односу на укупан број вакцинисаних, то је занемарљиво”, наглашава Зелић.

Према његовим речима, било је укупно пет тежих реакција, а ниједна није захтевала дужу хоспитализацију.

Када је реч о борби против утицаја антиваксера и лажних вести, Зелић наводи да се АЛИМС протеклих неколико недеља бавио друштвеним мрежама како би демистификовале лажне информације.

Неколико страница је, наводи, делило информације да је повучена Астра Зенека, да се у маскама налазе црви, да нису дате дозволе за вакцине.

“Морамо стално да будемо будни да бисмо реаговали на такве појаве. Активни смо и кроз едукације, морамо да причамо са људима, разговарам са људима, да им објасним, да их охрабрим, често је мало довољно да се кроз лични контакт добије информација”, напомиње Зелић.

Суштина је, наглашава, да се оснажи поверење у институције.

“Кад год нешто није јасно, морамо се обраћати онима који су референтни, ми смо ту да помогнемо. Сад долази тежи део, гурање камена узбрдо, кад морамо сваког појединачно да охрабримо у одлуци, треба им пар кључних информација, о алергијама, стерилититу”, напомиње Зелић.

Рекао је да грађани могу да га позову на 011 3951 139 како би поразговарали са њим и добили све неопходне информације о студијама, састојцима вакцина.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here