Mesto za reklamu

01.05.2021.

Београдска излетишта, шеталишта, баште ресторана су препуне људи и права је реткост да неко носи маску. Слично је и у другим градовима. Будва изгледа као у шпицу лета – гости стигли, локали пуни.

Епидемиолошка ситуација у свету и код нас још је далеко да бисмо могли да будемо задовољни. У свету многе развијене земље, схватају тежину ситуације и спроводе ригорозне мере заштите, које, чини се, дају резултате. Али грађанима сметају забране, па дижу глас и протесте против рестрикција којима су изложени.

Код нас формално имамо и обавезне и препоручене мере, које се често доносе са задршком, али се могу сматрати оправдиним, али нажалост не спроводе се како треба. Контрола њиховог спровођења је више него скромна.

Проблем је утолико већи, јер у време када смо број новозаражених мерили хиљадама, а када је број болесних са тежом клиничком сликом, био већи него раније, број преминулих који је такође велики, као и оних који су на респираторима, има оних који покушавају да и даље тешку ситуацију представе лакшом него што стварно јесте.

Данас су главни медији објавили да се ситуација знатно поправила. Истина је да су бројке и даље велике и да је само привидно тако.

Наиме, данас је објављено да је за 24 сата евидентирано још 1.374 људи који су новозаражени, да су преминуле још 24 особе и да је 160 пацијената у тешком стању, који су прикљужени на респираторе.

У односу на претходни дан, рекли бисмо да су резултати ипак само нешто бољи. Број новозаражених је мањи за нешто више од 539 особа, али је и узорак тестирања био мањи за 2.669 људи. У односу на претходне дане био је чак преполовљен. Подсећамо да смо од чланова медицинске струке чули да је стварни број новозаражених у односу на становништво 10 до чак 20 пута већи. Чули смо ових дана када су у име струке лекари  Кризног штаба рекли да олакшање може да наступи тек када број укупно заражених у једном дану падне испод 100.

Данас смо, иако смо сведоци комотног понашања Београђана, који не носе маске ни као излетници, шетачи или гости ресторана, од највишег званичника града чули да је ситуација добра и да чак 11 екипа комуналних инспектора контролише ситуацију. Ипак, и поред личних симпатија према човеку који је то изговорио,  морамо признати да је таква изјава исувише слободна, да не употребимо тежу реч, јер се сећамо када је раније износио податке о броју кажњених – неодговорних појединаца, који су били такорећи срамни.

Оно што је апсолутно тачно јесте да нам у овој ситуацији може помоћи вакцинација и наравно срећа, и да се надамо да се и после ових празничних дана неће значајније повећати број новозаражених. Тим пре јер званичници Београда већ најављују скоро укидање мера ограничења у ресторанима, кафићима и ноћним клубовима, јер наводно привреду морамо ослободити сувишних стега.

Слично је и у другима градовима у Србији, па и у туристичким центрима наших суседа, у које хрле наши људи. О томе сведочи фотографија шеталишта Будве у наслову ове рубрике, где баш као и у нашој Кнез Михајловој, нико не носи заштитне маске.

Будву ће за ускршње и првомајске празнике посетити око 6.000 туриста. Град је оживео и данас изгледа као у шпицу лета, преносе Вијести.

Гости су стигли, угоститељаке терасе пуне, а град оживео.

Према подацима које су будванској Туристичкој организацији проследили хотелијери, издаваоци приватног смештаја и угоститељи, Будву ће за ускршње и првомајске празнике посетити хиљаде туриста. Наравно, добрим делом из Србије.

Искривљена слика о стварном стању светске пандемије није ником потребна. Истина је да се тешког вируса нећемо тако брзо решити и да ће он у најбољем случају бити са нама барем до краја ове године. Морамо се научити да живимо са њим и да се од њега штитимо. Нажалост, нове мутације и сојеви постојећег вируса, су, како кажу они који се баве озбиљним научним истраживањима у свету, све су опаснији. На срећу из лабораторија озбиљних земаља најављују и нове вакцине, па чак и лекове.

У размишљањима оних који су свесни тешке ситуације и оних који мисле да су тешкоће иза нас, нека нам је Бог у помоћ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here