Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Корона бројке су из дана у дан у порасту. За нешто више од недељу дана скоро па смо дуплирали цифру и сада бројимо близу 800 заражених. Из Кризног штаба стигле су најаве да је до 500 новозаражених прихватљиво, али да је већ за четвороцифрени број неопходно увести пооштравање мера.

Према дневним показатељима, срљамо ка цифри од 1.000 новозаражених за дан, а то би, по најавама стручњака, могло да значи пооштравање мера. На то је синоћ упозорио и председник Србије Александар Вучић. На то упозоравају и одговорни стручњаци и озбиљни медији.

Да ли ће тако бити, остаје да се види након седнице Кризног штаба, чији датум тренутно није познат, али би морао да се хитно одржи.

Последњи пут број од 1.000 инфицираних бележили смо у мају. Већ почетком тог месеца имали смо пад из априла, када се статситика кретала у распону између 4.800 и 2.000 заражених.

Како смо дошли до ове цифре и постоји ли шанса да зауставимо даљи пораст

Појава мутираног делта соја вируса који се брже и лакше преноси, непоштовање мере ношења маске у затвореном простору, окупљања у затвореном, повратак са путовања, разлози су због којих ми данас бележимо пораст броја новозараженох, каже за „Блиц“ инфектолог проф. др Жарко Ранковић, који додаје да он већи скок очекује у октобру.

– Већ сам рекао да очекујем четвороцифрене бројеве. То је нешто што се очекивало јер много смо се опустили. Има продавница где ни продавци ни купци не носе маске, не говорим о мегамаркетима већ о мањим продавницама. Или маске носе на неправилан начин. И даље је на снази мера да се у затвореним просторима носи маска, али има оних који то не поштују. Не придржавамо се оних мера које су једноставне и ефикасне, то је један сегмент. Друго, имамо скупове у затвореном простору где је већи број људи, славља се организују, журке, свадбе. Разумем, људи се зажелели, одлагали најрадосније догађаје, и да би то обележили, људи су се опустили – каже професор Ранковић.

Даље, како додаје, одзив на вакцинацију није задовољавајући иако смо једна од ретких држава не само у Европи него и у свету која је благовремено обезбедила вакцине.

– Имамо могућност да бирамо вакцине четири произвођача. Одзив је слаб, посебно код младих људи, а они су управо ти који су најактивнији. Имамо нови сој, повратак људи с годишњих одмора из средина где је велика циркулација виурса. Све су то разлози. Што се мера тиче, ми их имамо, само је питање како их спроводимо и поштујемо. Прва мера су маске на затвореном, али многи људи су на то заборавили – каже професор Ранковић.

После 1.000 заражених неопходне су мере

Како је пре само недељу дана објаснио епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић, када будемо прешли на четвороцифрени број, то би могло да значи да ће бити смањење броја окупљених на јавном месту, да ће бити кориговано радно време угоститељских објеката, али, пре свега, да ће бити појачана контрола поштовања мера на сваком месту, а посебно у тржним центрима и угоститељским објектима, где је примећено непоштовање мера.

– Све до 500 не захтева неко посебно реаговање, осим апела на оне уобичајене три мере, маска у затвореном, дистанца и дезинфекција. Али ако пређемо 500, морамо да размишљамо о неким додатним мерама. Кад бисмо већ прешли 1.000, онда бисмо морали да реагујемо као и неке друге земље око нас, чак и туристички врло зависне, као Црна Гора, Грчка… а то је затварање ноћних клубова, вероватни би морали да ограничимо рад угоститељских објеката. То би се наравно радило у складу са актуелним бројем оболелих и са епидемиолошком проценом, да ли би било до 24, или до 22 часа. Такође, била би много јача и интензивнија контрола озбиљнија у тржним центрима, јер оно што се запажа је да тамо долази до непоштовања мера у неким случајевима као што је неношење маски и дистанца – каже професор Тиодоровић.

Које мере смо све имали када смо последњи пут имали 1.000 заражених

У априлу распон заражених се кретао од 4.800 ка 2.000 заражених дневно, затим су бројке почетком маја почеле да падају, најпре 1. маја имали смо 1.374 заражених од 8.186 тестираних, а већ 8.маја 1.056 од 11.920 тестираних. Тада су важиле мере без великих окупљања, угоститељски објекти радили су до 22 часа, само до 50 одсто попуњеног капацитета. До релаксације мера чекали смо садашње бројке, а то је око 700 новозаражених дневно, што се десило средином маја.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here