Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

Посланици Скупштине Србије завршили су начелну расправу о више предлога закона из области просвете, као и о неколико споразума, а рад ће наставити у среду. Заседању нису присуствовали посланици Савеза за Србију.

На дневном реду било је више предлога измена и допуна закона који се, између осталог, тичу образовања, културе, избора судија, председника судова, нуклеарног истраживања, авио-саобраћаја, граничних прелаза, оружја и муниције.

На предлог шефа посланичке групе Српске напредне странке Александра Мартиновића, парламент о свим тачкама дневног реда води обједињену расправу. На ту одлуку реаговао је председник радикала Војислав Шешељ, који је оценио да због различитости тема није могуће водити обједињену расправу, те да се на тај начин крши пословник.

На предлог председнице Одбора за финансије Александре Томић дневни ред је проширен за још две тачке, избор члана Савета Народне банке Србије и председника Комисије за хартије од вредности.

Посланици власти су током расправе позитивно оценили предложене законе, а осврнули су се и на бојкот дела опозиције, као и на рад претходне власти коју су чиниле демократе и више пута поручили да њихова политика за разлику од СЗС нису вешала, линч и насиље, већ будућност Србије.

За разлику од претходних седница у сали данас није било полемике, као ни међусобних оптужби.

Министар просвете Младен Шарчевић говорио је о сету закона из те области, који ће се наћи пред посланицима, а то су предлози закона о изменама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању, о изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању, о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, о изменама и допунама Закона о ученичком и студентском стандарду.

Министар Шарчевић је рекао да расадници талената – две гимназије, београдска Математичка и новосадска “Јован Јовановић Змај” добиће статус установа од посебног националног значаја.

“Уводимо термин установа од посебног националног интереса”, рекао је Шарчевић и додао да ту престижну титулу имају Институт за физику, Инстутут за хемију, технологију и металургију, Институт за ратарство и повртарство, Институт за биолошка истраживања и Београдски универзитет.

“Математичка гимназија дала је 500 доктора наука, њени ђаци освојили су исто толико медаља, то је установа која на међународном плану наше обазовање промовише као најбоље”, рекао је Шарчевић и додао да су ђаци те београдске гимназије прваци не само у физици, математици већ и глуми, певању…

Министар Шарчевић рекао је да се измене и допуне Закона о предшколском образовању односе искључио на електронско вођење администрације у предшколским установама.

Такође, новина је да се други страни језик враћа на стару форму, а то је као предмет који се оцењује и чија оцена улази у просек и закључне оцене.

Када се говори о изменама и допунама закона о основној школи прецизирано је да се прописује општи успех ученика закључно са изборним програмима, такође, владање, разредни и поправни испити.

Како каже, усаглашавања закона се врше највише због увођења дигиталног система образовања кроз Завод за вредновање квалитета.

Министар културе Владан Вукосављевић говорио је о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о Српској књижевној задрузи.

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ оценио је да Скупштина Србије не би смела да усвоји Предлог закона о потврђивању Уговора између Србије и САД о изручењу, јер би он могао да има катастрофалне последице, а свака “накнадна кукњава би била узалудна”.

“Прво ће уследити захтев за изручење убица браће Битићи, али не оних за које српски органи утврде да су починиоци, већ оне за које Американци кажу да су осумњичени”, рекао је Шешељ.

На дневном реду су и Предлог одлуке о избору председника суда, који је поднео Високи савет судства, предлози одлука о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, које је поднео Високи савет судства, као и предлози одлука о престанку функције председника Вишег суда у Крагујевцу и Краљеву, које је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу и Предлог одлуке о престанку функције јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Руми, који је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.

Скупштина разматра и Предлог одлуке о избору члана Савета гувернера Народне банке Србије, који је поднео Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Предлог одлуке о престанку функције председника Комисије за хартије од вредности, који је такође поднео Одбор за финансије, као и збирну Листу кандидата за чланове Националног савета за културу, коју је поднео Одбор за културу и информисање.

Пред посланицима је и Предлог закона о измени Закона о оружју и муницији, које је поднела Влада Србије, Предлог закона о изменама и допунама Закона о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности, који је поднела посланица Маја Гојковић.

Разматра се и Предлог закона о потврђивању Конвенције о оснивању Европске организације за нуклеарна истраживања, Предлог закона о потврђивању Протокола о привилегијама и имунитетима Европске организације за нуклеарна истраживања, Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Транспортне заједнице о седишту Сталног секретаријата Транспортне заједнице.

На дневном реду је и Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Казахстан о сарадњи у борби против криминала, Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Мађарске о изменама и допунама Споразума о граничној контроли у друмском, железничком и водном саобраћају, које је поднела Влада, као и више других законских предлога.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here