Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Посланици Скупштине Србије завршили су вечерас расправу о кандидатима за недостајуће чланове РЕМ-а, а о три члана изјашњаваће се у дану за гласање текуће седнице.

Одбор за културу и информисање предложио је посланицима шест кандидата, а расправу о РЕМ-у и будућим члановима тог тела посланици су по хитном поступку уврстили у дневни ред ове седнице.

Посланик Покрета социјалиста Ðорђе Комленски казао је да су критике према РЕМ-у почеле оног тренутка када су посланици владајуће већине казали да је по закону потребно изабрати недостајућа три члана, што је било пре шест месеци, и истакао да посланици те странке имају више критика на рачун тог тела од оних који су „на улици уместо у парламенту“.

„Овакав РЕМ са шест чланова, који није обавио посао када су у питању прекограницне телевизије и СББ, одговарао је само Драгану Ðиласу и Драгану Шолаку и никоме другом“, казао је Комленски.

Коментаришући предложене кандидате, Комленски је казао да сви испуњавају формално-правно услове за чланове РЕМ.

Према његовим речима, Покрет социјалиста ће инсистирати да се са менаџментом РТС-а рашчисти, јер су незадовољни њиховим радом, не зато што их нема, већ зато што нема довољно културе, образовања, што су грађани морали да плаћају да гледају утакмице репрезентације, Црвене звезде и Партизана, како каже, неким прекограничним телевизијама.

„То што менаџмент РТС-а ради је зрело за темељно испитивање тужилаштва за организовани криминал“, сматра Комленски.

Председница парламента у својству посланице СНС-а, Маја Гојковић, казала је да је изненађења што је мало посланика заинтересовано за расправу о РЕМ-у, јер се о томе прича већ годинама и сви имају примедбе на рад тог тела, као и на медијску слику у Србији.

Како је навела, њена главна замерка је што медији мало пажње обраћају на суштински скупштински рад.

Како је казала, то што имају директни телевизијски преноси седница не значи да медији информишу о раду Скупштине.

„Интересантни смо само када се деси неки инцидент, а да питамо новинаре шта имамо на дневном реду заседања, 97 одсто би пало на испиту, три одсто би положило. Њима су важне тривијалне ствари, а не суштина“, казала је Гојковић.

Истакла је да на рад РЕМ-а и медијску слику има више примедби него СзС и да то „што неко са улице хоће да буде интересантнији од посланика је њихова приватна ствар“.

Критикујући посланике владајуће коалиције који су казали да неће гласати за предложене кандидате, јер њихове Одбор за културу и информисање није предложио, Гојковић је навела:

„Не могу сви кандидати да прођу, неко из већине каже није прошао мој, за ове нећу да гласам ни луд, тако се не ради“.

Навела је да су предлози за чланове добри и да ће у дану за гласање гласати како одлучи већина посланичког клуба СНС-а.

Посланик Српске радикалне странке Александар Шешељ оценио је да је избор три члана пука формалност, јер се владајућа коалиција, како каже, сетила да то стави на дневни ред тек по „диктату Европске уније“.

Наводећи да је један од кандидата Јудита Поповић члан ЛДП-а, Шешељ је казао да је она “славила смрт Слободана Милошевића” и упитао како ће посланици Социјалистичке партије Србије гласати за њу.

Посланик Ðорђе Вукадиновић замерио је што је избор чланова РЕМ-а стављен на дневни ред по хитном поступку и додао да је избор нових чланова РЕМ-а део политичког договора власти и опозиције под покровителсјтвом Европског парламента.

Додао је и да сви кандидати, осим Јудите Поповић, испуњавају услове, јер се баве медијима и истакао да није сигуран да ће попуњавање РЕМ-а смањити неповерење које постоји према том телу.

Седница ће бити настављена сутра у 10.00 часова расправом по амандманима на четири тачке дневног реда.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here