Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Припадници белоруске полиције прекинули су данашњу шетњу демонстраната у Минску. На протесту је приведено више од сто учесника акција опозиције.

После тога су преостали демонстранти поређали дуж улице држећи заставе. Неколицини учесника је током протеста позлило, па је полиција позвала хитну помоћ.

Учеснице неодобреног опозиционог марша жена почеле су да се окупљају у центру Минска после 15 часова по локалном времену. За суботу је био најављен такозвани „сјајни марш“. Организатори су позвали учеснике шетње да дођу у светлој одећи, са шљокицама и светлим плакатима.

Како преносе медији, окупило се неколико стотина људи. Многи су одевени у светлуцаву одећу или имали сјајну шминку. Шљокице су један од лајтмотива овог протеста. На тај начин девојке, по њиховим речима, желе да скрену пажњу на себе и своје слогане.

​У суседним улицама примећена су полицијска возила. Припадници полиције проверили су акредитације новинара који се налазе на лицу места и упозорили их да се држе на удаљености од око 50 метара од демонстраната.

Када је колона демонстраната из Улице Сурганова дошла до Улице Јакуба Коласа, појавила су се возила милиције и почела су привођења.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here