Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Састанак лидера ЕУ и Западног Балкана у Бриселу завршен је нешто после 13 часова, а председник Србије Александар Вучић је одмах потом имао билатерални сусрет са председником Француске Еманулеом Макроном.

Састанак лидера ЕУ-ЗБ је трајао више од три сата, а главна тема разговора је била о начинима за јачање интеграције региона у ЕУ.

Састанку су, осим Вучића, присуствовали сви лидери западнобалканске шесторке.
Најављено обраћање лидера ЕУ, Шарла Мишела и Урсуле фон дер Лајен и франсуског председника Емануела Макрона, одложен је за касније због дужине трајања састанка.

Ускоро следи конференција за медије председника Александра Вучића, премијера Албаније и Северне Македоније, Едија Раме и Димитра Ковачевског.

Самит шефова држава и влада ЕУ са лидерима Западног Балкана у Брислеу завршен је данас без конкретног напретка, тврди аустријска новинска агенција  АПА.

Позивајући се на неименоване изворе при ЕУ АПА указује да је отварање приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом даље блокирано.

Такође, истиче агенција, није било приближавања у спору са Србијом око примене санкција ЕУ против Русије.

Наводи се и да је отказана планирана конференција за штампу шефа Савета ЕУ Шарла Мишела, председника Француске Емануела Макрона и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.

Вучић: Србија опредељена да иде ка Европској унији

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу, након Самита ЕУ–Западни Балкан, да је Србија опредељена да иде ка ЕУ, као и да се наша земља залаже за што брже отпочињање преговора о чланству за Северну Македонију и Албанију.

Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Албаније и Северне Македоније – Едијем Рамом и Димитром Ковачевским, рекао да верује у то да су наши пријатељи у Скопљу и Тирани заслужили да добију почетак преговора и да ће то бити што је пре могуће.

Он је додао да почетак приступних преговора са Скопљем и Тираном није само формалин захтев, јер су обе земље испуниле све у погледу услова, а то значи да су грађани ових земаља то заслужили.

Председник је, као податак који потврђује опредељење Србије да иде ка Европској унији, изнео да је у прва четири месеца наша земља повећала своју спољну трговину са целом ЕУ за приближно 30 одсто.

Вучић је исказао захвалност комесару за проширење Оливеру Вархејију и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, као и другима који Србију подржавају на ЕУ путу, који су то исказали својим посетама Београду.

Захвалан сам и француском председнику Емануелу Макрону на иницијативи да се успостави нова политичка заједница, јер је то једини начин да ми будемо саслушани, да наше гласове чешће чују европске колеге, да ми чујемо њих и да схватимо начин на који размишљају. То је корисно за нас, поручио је Вучић.

Ковачевски: Макронов предлог неприхватљив

Премијер Северне Македоније Дмитар Ковачевски одбацио је, након самита Европске уније и Западног Балкана у Бриселу иницијативу француског председника Емануела Макрона о стварању “европске политичке заједнице”.

“Предлог у овој форми је неприхватљив за мене, за председника, за Владу, за коалиционе партнере и за грађане Северне Македоније”, рекао је Ковачевски на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем и албанским премијером Едијем Рамом.

Истакао је и да се не сме дозволити “да билатерална питања постану мултилатерални проблем” – рекао је Ковачевски.

Рама: Историјски дан, али у негативном смислу

Албански премијер Еди Рама је рекао да је у Бриселу био историјски дан, али у негативном смислу, али да није изненађен, јер није ни очекивао да ће на састанку ЕУ-Западни Балкан његова земља нешто добити.

“Нисам фрустриран, жао ми је ЕУ. Када видимо да није у стању да ослободи два таоца Бугарске није добар утисак”, рекао је Рама на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем и Северне Македоније Митром Ковачевским после самита у Бриселу, на питање новинара да ли је разочаран због тога што није било помака и због чега жали.

Рама је приметио како није тајна да је њему више стало до ЕУ него Вучићу, јер су како је рекао, Албанци религиозно привржени ЕУ.

“Наравно, имали су најдивније речи за нас, и да будем искрен и рекли да се осећају лоше сто не може ништа конкретно да се уради. Али нико од њих није рекао да се лосе осећају због саме ЕУ, а не због нас”, истакао је Рама.

Он је оценио и да ЕУ има већи проблем од Албаније, јер они имају већу одговорност.

“Мислим да ћемо сигурно стићи у Европу, надам се пре наредног века, али најкасније у наредном веку”, приметио је Рама иронично.

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да је данас да је на састанку лидера ЕУ-ЗБ у Бриселу покушао да објасни европским званичницима да Србија није у позицији да се усагласи са Западом по питању Русије онолико брзо колико се то од ње очекује и истакао да је Србија већ учинила више по том питању него што је очекивао.

Рама је истакао да се Србија чак три пута ускладила са целим Западом против Русије и додао да је Србија чак гласала да се Русија избаци из Комитета УН за људска права.

“Не разумем да ствари гурамо да последњих граница. Србија једноставно није у позицији да постигне ствари толико брзо. Ако је оптеретимо превише, имаћемо супротан ефекат”, навео је Рама.

Каже да бисмо то онда платили европском будућношћу Србије и додао да би онда платили и грађани у региону.

Не желимо рат и конфликт, додао је Рама.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here