Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

У Тирани је завршен трилатерални састанак председника Србије Александра Вучића и премијера Албаније и Северне Македоније, Едија Раме и Зорана Заева у оквиру иницијативе “мали Шенген”. Договорено да од краја овог месеца можемо да прелазимо границе само са личном картом

Састанак лидера Западног Балкана у Тирани, као и претходни у Охриду, био је у знаку “малог Шенгена”.

После завршеног састанка председник Вучић је, обраћајући се јавности,  рекао да су постигнути многи договори по питању интеграције наших служби за брзо реаговање, пре свега у случају пожара, поплава и земљотреса који су недавно разорили делове Албаније.

“Развили смо заједнички софтвер са нашим партнерима, који ће омогућити људима да траже посао на заједничком тржишту, што ће довести до јачег повезивања наших земаља. Такође, већ од краја овог месеца можемо да прелазимо границе само са личном картом”, рекао је Вучић окупљеним новинарима.

Вучић је најавио да ће следећи састанак бити одржан у Београду крајем јануара.

Председник је затим најавио и још јачу интеграцију заједничких служби.

“Када неко крочи ногом на београдски аеродром, он после тога никоме не мора да показује документа, и може да иде ка Скопљу или Тирани. Наше полиције ће имати заједничке датотеке, и имаће податке о свакоме ко је слетео. Због тога је овај споразум називан и “мини Шенген”, рекао је Вучић.

Председик Србије је истакао да је изузетно задовољан састанком са Рамом и Заевим

У Тирани, испред хотела где су се вечерас састали председник Србије и премијери Албаније и Северне Македоније, одржан је протест против регионалног удруживања, које је иницирао Вучић. “Косово је срце Албаније” – главна је парола коју узвикују учесници протеста у Тирани против доласка председника Србије Александра Вучића на састанак у оквиру трилатералне иницијативе о тзв. “мини Шенгену”.

Портал „Балканвеб“ је пренео да се протест одржава у парку поред Председништва, где су се, како се наводи, окупили бројни активисти, који гласно узвикују да је “Косово срце Албаније”.

“Демонстранти узвикују и да је “мали Шенген велика Србија”, албанском премијеру Едију Рами поручују да ради против интереса Косова, а у корист “велике Србије”, а Вучићу да престане да негира масакр у Рачку над цивилима.

Протест, који је организовао покрет Самоопредељење, окупио је противнике ове иницијативе и доласка председника Вучића у Тирану на скуп, који носе транспарент са заставом велике Албаније, албанску заставу, скандирају “УЧК, УЧК…”, звижде и узвикују поруке незадовољства, уз помињање Вучићевог имена.

Протест обезбеђују јаке полицијске снаге, а у једном тренутку је дошло до сукоба полиције и демонстраната док су се кретали тротоаром испред хотела Рогнер, где се одржава састанак премијера.  Полиција је потом потиснула учеснике протеста у парк прекопута хотела.

Неколико учесника се обраћа скупу путем мегафона, а на бројним транспрентима исписане су поруке на албанском.

Након трилатералног састанка председника Србије Вучића, премијера Албаније Едија Раме и премијера Северне Македоније Зорана Заева они ће око 19 сати у хотелу Рогнер, присуствовати донаторском концерту “Никада нећете бити сами”.

У суботу ће учесници скупа обићи Драч, где је био епицентар разорног земљотреса који је погодио Албанију крајем новембра, а потом ће бити одржан сусрет лидера Западног Балкана.

Предвиђен је и њихов сусрет с представницима међународних организација и институција, а након тога конференција за медије.

Такође, председник Црне Горе Мило Ђукановић ће, како је потврђено у Подгорици, учествовати сутра на састанку у оквиру трилатералне иницијативе Србије, Албаније и Северне Македоније о тзв. “малом Шенгену”.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борел не учествује, иако је то раније најављивао албански премијер Еди Рама.

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи поновио је данас да неће учествовати на скупу у Тирани, јер Србија не признаје независност Косова. Он је то написао на свом Фејсбуку уз тврдњу да Србија “не само што негира злочине, већ и даље негира постојање косовске државе”.

“У таквој ситуацији, позиви и иницијативе за регионалну сарадњу потпуно су бесмислени. Србија и Босна и Херцеговина не признају државу Косово”, написао је Тачи.

Иницијативу за уклањање препрека за проток роба, услуга, људи и капитала покренуо је председник Вучић, који је пре два месеца у Новом Саду на тој иницијативи окупио премијере Северне Македоније и Албаније, Зорана Заева и Едија Раму.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here