Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Седми Фестивал српског филма у Чикагу завршен је, а током протекла три дана, публика је могла да погледа пет играних и два документарна остварења.

Фестивал, који је јуче завршен, 6. децембра отворио је филм “Балканска међа”, а приказани су и “Краљ Петар Први”, “Ајвар”, “Такси блуз” и “Делиријум тременс”.

Од документарних на репертоару су се нашли “Теслин народ” и “Према светлости” о животу у Америци српских научника Михаила Пупина и Николе Тесле.

У Чикагу се овим поводом окупила значајна српска глумачка екипа предвођена глумцима Милошем Биковићем и Миодрагом Радоњићем из “Балканске међе”, затим глумица Даница Ристовски и редитељ филма “Краљ Петар Први” Петар Ристовски, као и глумац Џек Димић који глуми Николу Теслу у филму “Теслин народ” и сценариста тог филма и серије Милош Растовић.

У Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу одржана је и конференција за новинаре на којој су поред глумаца и организатора Фестивала присуствовали представници српских исељеничких организација које се баве културом, као и представници Министарства спољних послова Србије.

Директорка Фестивала Славица Петровић истакла је да је фестивал посвећен сећању на 20. годишњицу НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Како је казао државни секретар у Министарству спољних послова Немања Стевановић у Србији се тренутно реализује 25 иностраних филмских пројеката, а “то је директни резултат политике привлачења страних филмских продукција пореским подстицаја који од ове године износе 30 одсто“.

Седми Фестивал српског филма у Чикагу ове године је први пут био такмичарског карактера, а победника, кога ће накнадно саопштити, очекује учешће на више фестивала у Америци.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here