Mesto za reklamu

16.01.2019.

У препуној сали биоскопа „Проклета авлија“ вечерас је свечано затворен 12. по реду Кустендорф филмски и музички фестивал. Победник фестивала је Корина Швингрубер Илић која је за филм „Ол инклузив“ добила прву награду фестивала „Златно јаје“. „Сребрно јаје“ добио је Огњен Петковић за филм „Јесењи валцер“, а „Бронзано“ Микел Сторм Гломстејн за филм „Сортирање“. Емиру Кустурици је додељена награда „Мкива“ хуманитарне фондације из Јужне Африке

Церемонија је започела двадесетоминутним наступом културно-уметничког друштва „Светозар Марковић“ које је изводило српске традиционалне игре.

Одмах по додели награде „Шампион људскости“ домаћину Емиру Кустурици, настављен је културно-уметнички програм традиционалним песмама из Србије.

Након песме, Емир Кустурица доделио је захвалнице свим учесницима такмичарског програма.

Ове године, публика је имала задовољство да ужива у мноштву филмова, како такмичарског тако и програма у оквиру других категорија.

У оквиру категорије „Кустендорф представља“ ове године приказан је филм „Девојке у игри“ Аљине Скжешевске, док је као нови перспективни аутор представљен Иван Салатић, редитељ филма „Ти имаш ноћ“.

Филмови „Вук самотњак“, „Сећаш ли се Доли Бел?“, „Вестерн“, „Свлачење“, „Двадесети век“ и „Драгстор каубој“, као репрезентативна остварења, приказани су у оквиру Ретроспективе великана.

Што се тиче Савремених тенденција, публика је била апсолутно одушевљена овогодишњом селекцијом остварења на која се треба угледати. Приказани су филмови „Пепе, један узвишени живот“ Емира Кустурице чија је ово премијера у Србији, „Срећан као Лазаро“ редитељке Аличе Рорваће, „Нежна равнодушност света“ Адилхана Јержанова, „Догмен“ Матеа Гаронеа, „Папа Фрања: Човек од речи“ Вима Вендерса, „Братство у крви“ Дамијана и Фабија Д’Иноченца и „Блиски непријатељи“ Давида Оелхофера.

Добитници Награде за будуће филмове на 12. Кустендорфу су Славко Штимац и салвни шпански глумац Серђо Лопез, док је највећа звезда овогодишњег фестивала био чувени холивудски глумац Мет Дилон.

У такмичарском програму учествовао је 21 филм домаћих и иностраних аутора, а селекција је начињена међу 718 кратких филмова послатих на конкурс.

За фестивалске награде – Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичили су се филмови младих режисера из Швајцарске, Аустралије, Србије, Норвешке, Републике Српске, Пољске, Русије, Израела, Француске, Њемачке, Ирана, Мексика, Шпаније, Македоније, Турске и са Филипина.

Међународни жири у саставу Стана Катић, канадско-америчка глумица, Слободан Деспот, писац и издавач из Швајцарске и Танкред Рамон, француски режисер документарних филмова и продуцент аудио-визуелних садржаја одлучили су да награде добију:

Златно јаје – ,,Ол инклузив“ – Корина Швингрубер Илић
Сребрно јаје – ,,Јесењи валцер“ – Огњен Петковић
Бронзано јаје – ,,Сортирање“ – Микел Сторм Гломстејн

Специјалне награде:
,,Костакурта“ – Саша Карановић
,,Божанствени пут“ – Иларија ди Карло

Награду „Вилко Филач“ за најбољу фотографију филму „И ја имам нешто за тебе“ доделио је француски директор фотографије Мишел Аматје.

Признање и Емиру Кустурици

Приликом свечане церемоније затварања 12. Кустендорф филмског и музичког фестивала, Емиру Кустурици је додељена награда „Мкива“ хуманитарне фондације из Јужне Африке, признања које су претходно добили Нелсон Мандела, Фидел Кастро, Уго Чавез, Олаф Палме, Салим Ахмед Салим.

Кустурици је признање уручио представник „Мкива фондације“ Золани Мкива, који је само због тога дошао у Дрвенград.

– Кад сам добио писмо пре два месеца путем мејла, језик којим је оно писано говорио је о дубокој традицији хуманизма. Енглески језик ретко трпи тако дубоке људске мисли и врћином се заснива на новоформираним тенденцијама. Хвала, драги Мкива. Мислим да би наша будућност могла да се назове као крај филма Казабланка: ,,Ово је почетак прелепог пријатељства“ – рекао је Кустурица примајући награду.

– Част ми је и привилегија обратити вам се овом приликом. Желим да вам пренесем поздраве из Африке коју још називају ,,мајка“. Народ Африке се већ 4 деценије идентификује са радом познатог уметника, а кроз све оно што ради и што исијава из његовог рада. Дотакао је милионе људи широм света својом поетиком. У Африци га сматрамо својим. За нас је он симбол смирености, слободе и сопствености.

Дозволите да ову награду доделим овом генију, уметнику и од сада шампиону људскости – рекао Золани Мкива, песник, племић, активиста и продуцент, уручујући Кустурици награду.

– У свом веома емотивном говору у филму, Мухика је рекао једну филозофску мисао на крају физичког порекла: ,,Ја не одлазим, ја долазим“.

„Мкива“ награда се додељује од 1999. године и први добитник је био Нелсон Мандела.

Нема смисла затварати фестивал, па стога – следећи фестивал је отворен – рекао је вечерас на Мећавнику Емир Кустурица затварајући фестивал.

Сам музички део фестивала био је веома разнолик и квалитетан, а за публику на Кустендорфу наступали су Велики оркестар народне музике браће Авдахов и солисти Валерију Каскавал и Кристи Трактор, Виницио Капосела, Јован Павловић и дувачки оркестар Марка Марковића, Кал и Биља Крстић са Бистрик оркестром.

Током трајања фестивала у галерији „Капор“ била је постављена изложба академског сликара Ратка Лалића, а део програма фестивала била је и изложба фотографија поводом 70 година Високе државне школе за филм, телевизију и позориште из Лођа, као и изложба слика и мозаика Бисеније Терешченко и скулптура Љубомира Лацковића.

„Српска стварност“ / Искра.цо; Фото С. Гарић; /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here