Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

На филмској, сада већ традиционалној манифестацији у Чикагу, која је одржана од 3. до 5. децембра, успешно су представљени филмови из Србије који садрже снаже етичке и емотивне поруке.

Фестивал српског филма у Чикагу, последњих година, најважнији је културни догађај у српској заједници у Чикагу и околини, али и у целој Америци.

Славица Петровић, оснивач и директорка Фестивала, рекла је на конференцији за штампу, да поред тога што промовише српску кинематографију, Српски филмски фестивал Чикаго представља и културни мост између матице и дијаспоре.

На осмом Фестивалу српског филма у Чикагу, који је ове године одржан под слоганом “Филм је сан, фестивал је магија”, публика је имала прилику да током три дана одгледа 14 фимова, и од тога – 6 филмова из Србије и 8 кратких филмова српских аутора из расејања.

После прошлогодишње паузе, када је фестивал због епидемијских мера отказан, поново се видело колико су љубитељи седме уметности у Чикагу привржени филмским остварењима из Србије.

Фестивал је отворио директор Филмског центра Србије, Гордан Матић, нагласивши значај стваралачке, креативне енергије аутора у Србији, без обзира на све проблеме који постоје, истакавши важност оваквих фестивала и у Србији и у дијаспори, где је публика у могућности да се упозна са најновијим остварењима.

Присутне је поздравио Дамјан Јовић, генрални конзул Републике Србије у Чикагу, изражавајући посебно задовољство што се овакве манифестације одржавају далеко од отаџбине.

На конференцији за новинаре, Јелена Поповић је говорила о снажној унутрашњој потреби за правдом, праштањем и добротом главног јунака приче о Светом Нектарију Егинском, а то су универзална осећања која се дотичу сваке особе на планети.

После пројекције филма “Божији човек”, редитељка Јелена Поповић дуго је одговарала на питања и коментаре публике. Била је то дивна размена осећања, разумевања и подршке да настави даље свој рад.

Највећу пажњу публике привукли су фимови “Отац” редитеља Срдана Голубовића, “Божји човек” Јелене Поповић, “Пуцњи у Марсеју” редитеља Гордана Матића, документарни филмови “Макавејев – процес у биоскопској сали” редитеља Горана Радовановића, као и филм “Глумчина” редитеља Владимира Ристића, посвећен великом глумцу Зорану Радмиловићу.

Било је евидентно да је, без обзира на околности проузроковане коронавирусом, ова врста презентације нових остварења у филмској уметности, насталих у Србији и у дијаспори – од огромног значаја за љубитеље филма и њихове жеље да осете лепоту српског стваралаштва.

Фестивал српског филма у Чикагу, од оснивања, најзначајнији је културни догађај у српској заједници у Чикагу и у Америци, што се и ове године потврдило. Посебну димензију и освежење дали су кратки филмови српских аутора у дијаспори, који су први пут ове године приказани на фестивалу.

Жири Фестивала српског филма у саставу: Ребека Фонс, програмски директор, Џин Сискел испред Филмског центра школе филма Арт Института у Чикагу, Џеси Сарбоние Родригез, награђивани филмски аутор и музичар, Мила Филиповић, новинар, Драгица Спасојевић, новинар, доделио је награде:

За најбољи играни филм на Фестивалу, проглашен је „Отац” Срдана Голубовића, а за најбољи филм из дијаспоре – “Божји цовек” Јелене Поповић. Редитељску награду понео је Срдан Голубовић, а као најбољи глумац проглашен је Горан Богдан за главну улогу у филму “Отац”.
Као најбољу глумицу жири је одабрао Анђелку Прпић. За најбоље уметничко достигнуће које доприноси очувању српске традиције и културе, награђен је Гордан Матић, аутор филма “Пуцњи у Марсеју”.

Од документарних остварења из Србије, награду је понео “Макавејев – процес у биоскопској сали” редитеља Горана Радовановића, а документарни филм из дијаспоре “Иза врха”, Александра Јовића проглашен је најбољим у овој категорији. У селекцији кратког играног филма, награду је понео филм “Туга”, а његов протагониста, Радоје Чупић – освојио награду за најбољу улогу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here