Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

У Београду je недавно  одржан састанак представника Срба из Хрватске и Хрвата из Србије пред сусрет фудбалских репрезентација ове две националне мањине у Таванкуту.

Фудбалски савез Србије био је у четвртак 25. априла домаћин састанка представника Срба из Хрватске и Хрвата из Србије. Тема разговора била је организација предстојеће фудбалске утакмице између репрезентације српске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији, која ће бити одиграна 15. јуна у Таванкуту код Суботице.

Представнике две националне мањине, српске у Хрватској и хрватске у Србији у име Фудбалског савеза Србије угостили су генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић и његов заменик Урош Зековић.

Договорено је да ће утакмица две мањинске репрезентације бити подржана од стране оба савеза, односно Хрватског ногометног савеза и Фудбалског савеза Србије, а њени организатори биће Спортско рекреативно друштво Срба у Хрватској, Заједничко веће општина и Српско народно веће са једне те Хрватско народно веће и Удружење фудбалске репрезентације хрватске мањине у Србији са друге стране.

Најављена утакмица биће искориштена и за састанак политичких представника Срба из Хрватске и Хрвата из Србије, а све у циљу да позитивна спортска атмосфера буде прилика да представници обе мањине пошаљу јасну поруку да између две државе желе боље, искреније и стабилније односе. На тај начин показаће да припадници обе мањине желе да буду истински мост сарадње и повезивања Србије и Хрватске.

До састанка у Београду дошло је на иницијативу државног секретара за управу и локалну самоуправу и копредседавајућег Међувладиног мешовитог одбора за питања српске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији Ивана Бошњака. Србе из Хрватске представљали су председник Заједничког већа општина и потпредседник Спортског рекреативног друштва Срба у Хрватској Срђан Јеремић и стручни сарадник за спорт у ЗВО-у Никола Гагулић.

Хрвате из Србије представљали су посланик у Скупштини Србије Томислав Жигманов, Петар Кунтић и Иван Будимчевић. Састанку је испред Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, али и као члан Међувладиног мешовитог одбора, присуствовала и в.д. помоћника директора ове управе Николина Милатовић Поповић.

«Српска стварност» /  srbi.hr /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here