Mesto za reklamu

24.12.2019.

Законодавни одбор црногорског парламента подржао је данас гласовима већине владин Предлог закона о слободи вероисповести.

Да је тај предлог закона у складу са Уставом гласало је седам чланова Одбора из владајуће коалиције, док су два, из опозиције, била против.

На предлог ДФ, чланови одбора су се појединачно изјаснили о предлогу.

Потпредсједник Владе Зоран Пажин рекао је на седници да не постоји одредба у Закону о слобододи вероисповјести, која било коју верску заједницу ставља у подређен положај, већ је исти за све. Пажин је истакао да Влада нема друге намере осим да испуни обавезу да гарантује свима иста права и верницима и они који то нису.

Предлог Закона о слободи вероисповијести мора бити темељно прерађен, па је једино решење да буде враћен предлагачу на дораду, казао је посланик Демократског фронта Милун Зоговић. Он је на седници одбора, који треба да утврди да ли је тај Закон у складу са Уставом и законима, казао да предлог не може добити проходност Одбора јер има бројне недостатке. Неки од њих су како је рекао, што није усаглашено са Конвенцијом о правима човека јер појам вера поистовјећује са појмом вероисповијест, те да је израз верска заједница у тексту закона сувише уопштен.

“Црној Гори јесте потребан закон, али закон у атмосфери дијалога и уважавања”, навео је Зоговић и додао да ће 41 глас у Скупштини гласати другачије од жеље 100 хиљада људи у Црној Гори.

Андрија Поповић (ЛП) је истакао да ће подржати предлог закона на Одбору, наводећи да верује да ће то учинити и остали чланови тог тела јер је у складу са Уставом и правним поретком.

“Имовина је Митрополије црногорско приморске и ту је тачка. Све друго је отимачина црквене имовине”, рекао је Вељко Васиљевић (ДФ).

Марина Јочић је навела да подржава мишљење о уставности закона које им је достављено у петак, а за које је касније саопштено да је последица хакерског напада.

“Ви сте највећа окупациона сила која је у Црној Гори владала”,казала је Јоћић.

Она је имала кратку расправу са председницом одбора Јованком Лаличић, која јој је скренула пажњу да се врати на тему.

“Вама ништа не отимају, а мени се отима црква. Срам вас било”, рекла је Јочић.

“Цару цареву, Богу божјe”, ни то не поштујете, а запамтите има неко изнад свих нас”, поручила је посланица ДФ-а Марина Јоцић.

 “Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here