Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Закључци састанка председника Републике Србије, г. Александра Вучића, са политичким представницима Срба са Косова и Метохије и руководиоцима српских институција у АП КиМ.

На састанку је закључено следеће:

  1.  Учесници састанка са задовољством констатују да је на недавно одржаним локалним изборима у четири општине на северу АП КиМ „Српска листа“ остварила значајну победу, и на тај начин убедљиво демонстрирала снажно јединство српског народа и његову намеру да остане и опстане на територији АП КиМ уз свеприсутну помоћ и подршку свих институција Републике Србије. Овом победом је на миран, достојанствен и демократски начин упућена порука Приштини и међународној заједници да се на српски народ не може утицати политичком репресијом и економским притисцима.
  2.  Констатовано је да резултат ових избора није бланко подршка никоме од изабраних политичких представника, већ је он пре свега порука о жељи српског народа на северу АП КиМ да се јединствено, и у нераскидивој вези са Републиком Србијом, бори за бољу и сигурнију будућност на простору на коме одувек живи. Стога је најважнија обавеза свих локалних институција да у наредном периоду унапреде свој рад, и да у сарадњи са Владом Републике Србије посвећено раде на побољшању животних услова свих наших грађана.
  3.  Сви политички представници српског народа на територији АП КиМ, на сваком месту и у сваком тренутку, морају бити спремни да се свом снагом боре за интересе свог народа, а уколико политичке околности то намећу морају бити спремни и да напусте своје функције. Изабрани градоначелници на северу ће обављати своје дужности у пуном капацитету и у интересу грађана, уколико у наредном периоду не уследе нови политички, безбедносни и економски притисци који би њихово деловање са тих позиција учинили бесмисленим.
  4.  Сви учесници састанка су сагласни да неће бити никаквих даљих директних или посредних разговора са представницима ПИС у Приштини о нормализацији односа Београда и Приштине све до доношења одлуке о укидању нецивилизацијске таксе од 100% на производе из Републике Србије. До завршетка састанка који је, под покровитељством француског председника и немачке канцеларке, заказан за почетак јула у Паризу, Влада Републике Србије неће одговарати увођењем контрамера на неразумне и нецивилизацијске трговинске баријере, које су кршењем свих релевантних споразума наметнуте од стране ПИС у Приштини. Уколико до разговора у Паризу, или као њихов директан резултат, таксе од 100% на производе из Србије не буду укинуте, Република Србија ће поново размотрити сврсисходност увођења контрамера у новонасталим политичким и економским околностима.
  5.  На састанку је наглашена опредељеност државног руководства и свих политичких представника Срба са Косова и Метохије да се до компромисног решења за питање КиМ дође мирно и путем дијалога са политичким представницима албанског народа, али је поновљења и спремност Републике Србије да свим средствима заштити српски народ у случају покушаја насилног нарушавања његове безбедности и опстанка на територији АП КиМ. Изражена је и нада да ће међународне мисије одговорно спроводити свој мандат, како до остварења насилних сценарија никада не би дошло.
  6.  Све српске институције и политички представници у наредном периоду морају на сваки могући начин помоћи реализацију пројеката из инвестиционог плана подршке за АПКиМ, који су иницирали председник Републике Србије и Канцеларија за КиМ. Ово сви морају да схвате као апсолутни приоритет, јер је ово први пут у неколико деценија да је Република Србија у могућности да у толиком обиму, кроз инвестиције у економски развој, у образовне и здравствене институције, и инфраструктуру,помогне нашем народу у АП КиМ.
  7.  Политички представници Срба и руководиоци српских институција на Косову и Метохији, изразили су велику захвалност председнику Вучићу за напоре које улаже у заштити интереса српског народа и државе Србије, као и за све већу и несебичну помоћ Републике Србије без које српски народ на КиМ не би могао да опстане.

„Српска стварност“ 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here