Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са министром спољних послова Румуније Теодором Мелешкануом који борави у званичној посети Србији.

Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре после састанка у Палати “Србија” захвалио министру спољних послова Румуније јер је дошао у посету Србији, само неколико дана пре него што ће Румунија преузети председавање Савету ЕУ. Он је истакао да су односи Србије и Румуније веома пријатељски.

Битно нам је да што брже напредујемо у процесу евроинтеграција и надамо се да ће број поглавља када Румунија преузме председавање бити већи него што смо то до сада радили, рекао је он.

Први потпредседник Владе је истакао и да се следеће године обележава значајан јубилеј, 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Румуније.

Наши политички односи су у успону. Заинтeресовани смо да наставимо сарадњу и да је развијамо у свим областима од заједничког интереса. Обим трговинске размене је 1,5 милијарди евра, а очекујемо да она буде и већа, рекао је први потпредседник Владе.

Дачић је навео да Србија високо цени став Румуније по питању територијалног интегритета и суверенитета земље и захвалио на томе што Румунија недавно није гласала за пријем “Kосова” у Интерпол.

Мелешкану је истакао да његова земља потпуно подржава европски пут Србије и позвао српске званичнике да се максимално ангажују у евроинтеграцијама.

Уверавам вас да ћемо Западни Балкан ставити међу највише приоритете председавања ЕУ, рекао је Мелешкану.

Он је истакао и да је сама чињеница што је дошао у Београд, уочи преузимања председавања Румуније Европској унији, говори колико његова земља придаје значај односу са Србијом и њеним евроинтеграцијама.

У нашем интересу је да Западни Балкан постане део ЕУ, рекао је он и додао да је важно да се настави европски пут региона, као и да ЕУ остане ангажована на приближавању региона.

Министар спољних послова Румуније је рекао да никада није било боље време да се спроводе реформе и понудио техничку помоћ Букурешта у прилагођавању европским стандардима.

Такође, Мелешкану је навео и да су економске везе Србије и Румуније јаке, да је трговина на скоро рекордном нивоу, додајући да постоје могућности за велике заједничке инфраструктурне пројекте у саобраћају и енергетици, као и сарадњу око безбедности граница.

Министра спољних послова Теодора Мелешкануа данас су примили и председница Владе Србије Ана Брнабић и Председник Србије Александар Вучић.

„Српска веза“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here