Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да је прошлу годину обележила изузетно динамична дипломатска активност Србије, како на билатералном, тако и на мултилатералном плану.

На новогодишњем пријему који је одржан у Министарству спољних послова за чланове дипломатског кора и представнике медија, Ивица Дачић, министар спољних послова је у свом обраћању између осталог рекао:

„Ми смо задовољни резултатима које је Република Србија остварила на спољнополитичком плану у прошлој години, упркос бројним изазовима и нимало једноставним приликама које владају на светској позорници. Као отворена и добронамерна чланица међународне заједнице, Република Србија је настојала да очува и афирмише своје националне интересе, поштујући међународне обавезе и принципе, никада на штету односа са другим партнерима.

И убудуће ћемо наставити да градимо односе и партнерства на бази дијалога, међусобног уважавања и поштовања преузетих обавеза – са свима, без обзира на то да ли нам се ставови по појединим питањима подударају или, пак, разилазе, али увек имајући у виду заштиту и промоцију наших националних интереса, како то раде све земље на свету.

Прошлу, 2018. годину, обележила је изузетно динамична дипломатска активност Републике Србије, како на билатералном, тако и на мултилатералном плану, остварили смо заиста велики број сусрета на највишем нивоу, а досадашњи планови наговештавају да ћемо у истом, ако не и у интензивнијем ритму наставити и током 2019. године. Са посебним задовољством желим да истакнем да сам током прошле године боравио у званичним посетама државама на готово свим континентима.

У Африци, боравио сам у Мароку, Анголи, Мозамбику, Бурундију, Лесоту и Унији Комора. У Европи сам посетио Аустрију, СР Немачку, Француску, Италију, Турску, Шпанију, Португал, Црну Гору, Свету Столицу и Кипар. Посетама Бразилу, Мексику, Суринаму, Комонвелту Доминике, Гренади и Доминиканској Републици интензивиран је дијалог и са државама региона Латинске Америке и Кариба. У САД сам боравио неколико пута. Од земаља Азије, био сам у званичним посетама Индији, Непалу и Шри Ланки.

У години иза нас били смо добри домаћини великом броју највиших и високих званичника других земаља. Поменуо бих посете председника Израела, премијера Јапана, председника Кипра и Украјине, потпредседника Индије, министара иностраних послова Русије, Словачке, Аустрије, Данске, Француске, Грчке, Канаде, БиХ, Румуније, Украјине, Либана, Египта, Ирана, Марока, Алжира, Уније Комора, Суринама, Лесота, Кабо Вердеа, Либерије, Гане.

Не желим да изоставим ни бројне билатералне сусрете са страним званичницима на маргинама састанака различитих међународних организација.

У години која је пред нама, наш приоритет остаће очување интереса Републике Србије у вези са Косовом и Метохијом, при чему нећемо одустати од наше посвећености дијалогу и опредељености за компромис како бисмо пронашли свеобухватно, дуготрајно и стабилно решење.

С тим у вези, желим да истакнем да Република Србија остаје привржена начелима међународног права и желим да искористим ову прилику да још једном захвалим свим државама које нису признале једнострано проглашену независност Косова на њиховој принципијелној позицији и подршци коју све ове године пружају Србији поштовањем њеног суверенитета и територијалног интегритета.

Желео бих, такође, да захвалим и државама које су уважиле наше аргументе и донеле одлуку о повлачењу признања једнострано проглашене независности Косова. Да вас подсетим још једном, дванаест држава је до сада донело одлуку о повлачењу признања и зато желим и овом приликом да искажем захвалност Унији Комора, Либерији, Бурундију, Лесоту, Мадагаскару, Комонвелту Доминике, Гренади, Папуи Новој Гвинеји, Соломонским Острвима, које су у 2018. години повукле признање и што су на тај начин показале да су на страни права и правде и тиме дале шансу дијалогу до постизања трајног и компромисног решења.

Желим да још једном захвалим и свим државама које су подржале позицију Србије и гласале против пријема „Косова“  у Интерпол и да истакнем да их је овом приликом било више него када се 2015. године гласало за пријем  „Косова“ у Унеско. Тада су 92 државе гласале за пријем, овог пута тај број је значајно смањен – 76, што јасно показује да је подршка „Косову“ много мања него што се настоји представити. То је још једна потврда да су се међународне околности промениле и да једнострани потези Приштине више не могу да прођу.

Сведоци смо да је регионална сарадња угрожена управо због непоштовања постигнутих договора од стране приштинских власти – Цефта је само један опасан пример, што говори у прилог чињеници да међународна заједница, посебно ЕУ, треба да посвети додатну пажњу региону, адекватно реагује према Приштини и обезбеди да се договори поштују. У супротном, све што је изузетно тешко изграђено досад, може лако да се уруши.

Приступање Републике Србије Европској унији остаје и даље наш кључни спољнополитички приоритет. Наш циљ је да обезбедимо даљу подршку држава чланица и институција ЕУ у преговарачком процесу Србије, што у условима изласка Велике Британије из ЕУ, унутрашњих изазова у Унији, као и огромних спољнополитичких изазова и све мање интересовања за политику проширења, није нимало лак задатак..

У складу са нашим спољнополитичким приоритетима, велику пажњу током прошле године посветили смо и јачању односа са државама нашег непосредног окружења. Желимо да са свима градимо пријатељске односе, да тражимо заједничке интересе уместо да стално инсистирамо на ономе што нас раздваја.

Прошле године обележили смо 180 година од успостављања дипломатских односа са Руском Федерацијом. Поводом овог значајног јубилеја, Републику Србију је посетио министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров. Посебну част ми представља то што ми је мој колега Лавров том приликом уручио Орден пријатељства Руске Федерације. Нас двојица смо се прошле године сусрели седам пута – поред његове посете Србији и моје три посете Руској Федерацији, нас двојица смо се током прошле године видели и у Бањалуци, Милану и Њујорку.

Билатералној сарадњи са Кином посебан печат дао је сусрет председника Вучића са кинеским председником Си Ђинпингом и премијером Ли Кећиангом, током Самита Светског економског форума. Интензивну сарадњу наставили смо и у оквиру иницијативе Кине и 16 земаља централне и источне Европе, кроз потписивање три важна међудржавна споразума са кинеском страном, а као важан сегмент наше сарадње издвојићу и недавно отварање  Културног центра Републике Србије у Пекингу.

Важан јубилеј обележили смо и са САД, а реч је о 100 година од подизања српске заставе на Белој кући у знак почасти жртвама које је Србија поднела у Првом светском рату. Овај леп и, за односе наше две земље, веома важан историјски дан, који је свечано обележен пригодним пријемом у Вашингтону, као и симболичним подизањем заставе у резиденцији америчког амбасадора у Београду, коинцидирао је са конструктивнијим дијалогом и више разумевања наших америчких партнера за питања од значаја за Републику Србију. Желимо да са САД градимо што боље односе у складу са историјским пријатељством из два светска рата.

Србију је током прошле године посетио и министар иностраних послова Француске Ле Дриан, док је планирана посета председника Макрона, нажалост, морала да буде одложена, али се надамо да ће она врло скоро бити реализована.

Односи са НАТО-ом кроз Програм Партнерство за мир за Србију представљају важну област спољне и безбедносне политике. Партнерском сарадњом са НАТО-ом се ни на који начин не угрожава позиција војне неутралности Србије и могу да изразим своје задовољство што наши НАТО партнери такву позицију разумеју и поштују.

НАТО мисија КФОР има посебан значај за српску заједницу на Косову и Метохији. Нажалост, безбедносна ситуација у тој покрајини захтева несмањено присуство КФОР-а и драго нам је што и бројне чланице НАТО-а препознају овај проблем. Такође, изузетно ценимо гаранције НАТО-а да снаге безбедности косовских Албанаца наоружане дугим цевима, како год да се те снаге зову или се буду звале, немају приступ северу Косова и Метохије без сагласности КФОР-а и представника локалних српских заједница.

У плану је и даљи развој конзуларних односа, ширење и модернизација конзуларне мреже и подизање квалитета конзуларних услуга нашим грађанима у свету“.

На почетку нове године министар спољних послова Ивица Дачић пожелео је срећну и успешну годину пред нама и уједно захвалио за добру и плодотворну сарадњу коју смо имали претходне године. Дачић је пренео уверење да ће се тако наставити и током ове године, у којој се очекује много заједничког посла и заједничког напора да се још више унапреде наши односи и побољша досадашња сарадња.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here