Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

У београдском Центру “Сава” почиње 141. Скупштина Интерпарламентарне уније, а заседање ће свечано отворити председник Србије Александар Вучић.

На отварању Скупштине ИПУ, која ће окупити више од 1.700 парламентараца и партнера из УН и цивилног друштва из целог света, обратиће се и председница ИПУ Габријела Куевас Барон, председница Скупштине Србије Маја Гојковић и генерална директорка Канцеларије УН у Женеви Татјана Воловаја.

Најављено је присуство и председнице Владе Србије Ана Брнабић, као и првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића.

Скупштина Србије ће до 17. октобра бити домаћин представницима око 140 земаља, више од 70 председника парламената, што је до сада рекорд, као и више од 700 посланика, међу којима је 30 одсто жена, и 17 одсто посланика испод 45 година.

Централна тема заседања Скупштине ИПУ је “Улога и механизми парламента у јачању међународног права и допринос регионалне сарадњ”, а посланици ће дискутовати и о родној равноправнпсти, оснаживању младих, одбрани људских права посланика и остваривању универзалне здравствене заштите.

Србија је постала једна од првих чланица ИПУ 1891. године, убрзо након оснивање те међународне организације 1889. године, а на 141. Скупштини ИПУ у Београду поред обележавања 130 година постајања ИПУ биће обележена и 70. годишњица Женевских конвенција које су биле темељ хуманитарног права заштите у оружаним сукобима.

На крају 141. Скупштине ИПУ, која ће трајати до 17. октобра, биће усвојена резолуција.

Ово је други пут да ће Београд бити домаћин Скупштине ИПУ, након што је 52. Скупштина те међународне парламентарне организације одржана у главном граду Србије, односно тадашње Југославије, 1963. године.

ИПУ је глобална организација националних парламената, основана пре 130 година као прва мултинационална политичка организација на свету у циљу оснаживања сарадње и дијалога међу државама.

Данас ИПУ обухвата 179 националних парламената и 12 регионалних парламентарних тела и промовише демократију и помаже парламентима да постану јачи, млађи, родно равноправнији и различитији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here