Mesto za reklamu

12.12.2019.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да званична Москва осуђује пресуду Приштине косовском Србину Ивану Тодосијевићу, која је последица начина на који је оквалификовао догађаје у селу Рачак у јануару 1999. године.

„Одлучно осуђујемо пресуду Приштине против посланика Српске листе Тодосијевића због тога што је говорио о фалсификованом карактеру догађаја у селу Рачак“, рекла је она на редовној конференцији за новинаре у Москви.

Тодосијевић је осуђен на две године затвора због, како у Приштини тврде, „подстицања на националну, расну, верску мржњу и нетолеранцију“ само зато што је изјавио да је повод за агресију била тзв. хуманитарна катастрофа на КиМ, измишљени Рачак. Русија сматра да је то још један доказ антисрпске репресије коју косовске власти систематски спроводе.

Према верзији догађаја коју има Приштина, српске безбедносне снаге су тамо извеле масакр над цивилима, косовским Албанцима, а у ствари је реч о провокацији коју је Запад цинично искористио за агресију на СРЈ. цинично искористио за агресију на СРЈ.

Она је подсетила на истрагу коју је спровео тим међународних експерата, која није довела до јединствених закључака.

„Од почетка је било доста неслагања, а многобројни докази указивали су на то да је тамо дошло до сукоба безбедносних снага и припадника ОВК“, навела је Захарова.

Портпаролка руског Министарства спољних послова је истакла да косовске власти настављају да инсистирају на својој верзији догађаја, али и да се обрачунавају са политичким опонентима, локалним Србима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here