Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас путем видео-линка састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ, поводом актуелне ситуације у вези са пандемијом коронавируса и мерама у циљу њеног спречавања.

Брнабић је објаснила да се, иако тешка, епидемиолошка ситуација поправља и да су примена мера и одговорно понашање грађана почели да дају резултате.

Она је изразила очекивање да ће, уз стриктно поштовање упутстава надлежних, у наредним данима епидемија још више бити стављена под контролу, а медицински систем додатно растеретићен.

Када је у питању епидемиолошка ситуација, председница Владе је објаснила да су у току и интензивне припреме за јесен када се очекује и јачи талас вируса.

Премијерка је пренела захвалност свим амбасадорима земаља чланица ЕУ уније на помоћи и подршци Србији и нагласила да је, захваљујући средствима Уније у вредности од 15 милиона евра, од почетка епидемије у нашу земљу стигла велика помоћ.

Према њеним речима, та помоћ је, између осталог, обухватала 75 респиратора, 800.000 маски, 100 концентратора кисеоника, 300 инфрацрвених термометара, 50 монитора, 100 опремљених контејнера за тријажу пацијената, два уређаја за тестирање и 25.000 тестова.

Брнабић је, такође, навела да је потписивањем Уговора о додатној донацији са Европском унијом, 15. јула ове године, омогућено ангажовање још двеста домаћих здравствених радника за наредних шест месеци.

Према њеним речима, овај уговор вредан милион евра финансира се из ИПА 2018 и имаће велики значај у оснаживању капацитета нашег здравственог система.

Фабрици је истакао да је пандемија коронавируса умногоме променила свет, и да из овог искуства морамо да учимо, делујемо солидарно и делимо сопствена искуства у примењивању мера и резултатима које оне дају.

Промптна и тачна комуникација, пуна транспарентност и снажна координација са ЕУ и релевантним међународним институцијама ће и убудуће бити кључни за превазилажење ове тешке фазе, рекао је он.

Шеф Делегације ЕУ је потврдио спремност Уније да настави тесно да сарађује са надлежнима у Србији и охрабрио да се у потпуности искористе нови механизми у које је сада укључена и Србија, попут здравственог одбора ЕУ и споразума ЕУ о заједничким набавкама.

Председница Владе и шеф Мисије ЕУ су, такође, разменили мишљење о тренутној политичкој ситуацији након избора одржаних 21. јуна.

Амбасадори ЕУ су посебно истакли праћење извештаја ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права о изборним условима, потребу да се обезбеде мирни протести и безбедност новинара, чувајући притом јавни ред.

Такође, било је речи и о питању захтева за информацијама о прању новца, који укључује медије и невладине организације.

Када је реч о информацијама које се односе на активности Управе за спречавање прања новца, председница Владе је истакла да су надлежности ове институције дефинисане законом, али и међународним стандардима које је Србија дужна да поштује.

Брнабић је указала на то да се након избора, на улицама Београда и других градова наше земље, дешавало политичко и физичко насиље.

Фабрици је нагласио да ЕУ снажно подржава Србију на њеном европском путу и изразио очекивање да ће нова Влада ставити процес приступања Унији у средиште свог програма, у ком ће посебан приоритет имати владавина права.

Он је, такође, истакао да је ће Економско-инвестициони подстицајни план Европске уније, који ће бити представљен на јесен, омогућити Србији бржи економски опоравак од последица изазваних пандемијом корона вируса.

Састанку је присуствовала и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here