Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Посланици Европског парламента из три различите политичке групе затражили су од Европске комисије да формира експертску групу која би сачинила извештаје о “заробљавању државе и медија у Србији”.

У изјави коју су заједнички потписали Тања Фајон из групе Европских социјалиста и социјалдемократа, Клемен Грошељ из групе Обновимо Европу (либерали) и Виола фон Крамон из групе Зелени, наводи се да је ова иницијатива одоговор на захтев српске опозиције да се ЕУ додатно ангажује у проналажењу мирног и одрживог решења за политичку кризу у Србији.

”Српска демократија тренутно је угрожена ауторитарним тенденцијама власти, непоштеним изборним условима и недостатком основних медијских слобода и владавине закона”, поручују потписници изјаве и и оцењују да недавне ”уличне демонстрације и њихово насилно сузбијање, које нас посебно забрињава, јесу јасни знаци да се Србија суочава с озбиљним изазовима за своју будућност”.

Тања Фајон, Клемен Грошељ и Виола фон Крамон наводе да би ”формирање и непристрасни рад високе експертске групе на извештају о заробљавању државе и медија, помогло у идентификацији и процени неких кључних проблема који тренутно муче српску демократију, представљало добру основу за даљи ангажман институција ЕУ и полазиште за утврђивање неопходних промена у Србији”.

Координирани напори Европског парламента и Европске комисије показали су се ефикасним у решавању политичке кризе у другим земљама у региону, а могли би да се покажу ефикасним и у Србији, наводе потписници изјаве.

Европски парламент треба да подржи међупартијски дијалог у Србији као средство јачања демократије, у контексту нове методологије проширења, осигуравајући најшири могући друштвени консензус кроз ангажовање свих главних српских политичких странака у наставку дијалога, закључили су европски посланици.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here