Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да заштита животне средине за Србију не треба да буде важна само због европског пута и испуњења Агенде одрживог развоја УН, већ због нас самих и генерација које долазе.

   Брнабић је, отварајући Пету седницу Скупштине држава чланица Протокола о води и здрављу, нагласила да је то једна од најзахтевнијих тема у процесу европских интеграција и област која захтева највећа улагања.

Влада Србије је свесна тога колико треба да радимо и да уложимо средстава у заштиту животне средине да бисмо достигли европске стандарде, посебно по питању заштите река и квалитета воде, истакла је премијерка.

Она је подсетила на то да је у јануару 2013. године усвојен закон којим је ратификован Протокол о води и здрављу, као и да је Србија постала 26 земља која је прихватила циљеве тог протокола.

Председница Владе је истакла неколико пројеката којима се решавају проблеми пијаће воде, али и отпадних вода, указавши на то да су највећи проблеми са водом за пиће у Војводини.

У Зрењанину је, на пример, вода из водовода забрањена за пиће 2004. године, као и у Кикинди, подсетила је она, додавши да се огромна средства улажу и у постројења за пречишћавање отпадних вода.

Према њеним речима, за ову намену ће у Нишу бити уложено 60 милиона евра, Крагујевцу 55 милиона, у Крушевцу 14 милиона, у Врању 12 милиона и у Рашки 3,5 милиона евра.

Због недовољног улагања у водоводну мрежу, како је рекла, у Србији се расипа велика количина воде за пиће, а губици су посебно велики на мрежама у локалним самоуправама, где достижу и до 60 одсто.

Србија је од 2017. до данас председавала Протоколу о води и здрављу, а од данас председавање преузима Белорусија.

Дводневни скуп у Београду организују Министарство здравља, Министарство за заштиту животне средине и Светска здравствена организација.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here