Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије саопштило је данас, поводом најновијих оглашавања на друштвеним мрежама представника привремених институција самоуправе у Приштини, да је у питању још једна у низу лицемерних провокација, које за циљ имају присвајање културног наслеђа.

У саопштењу се наводи да је на делу још један пример лажне бриге о културном наслеђу да би се оно присвојило и фалсификовањем утопило у измишљено наслеђе непостојеће државе.

Метод је познат од раније. Реч је о обмањивању међународних организација у покушају стварања утиска о постојању неке нове врсте „косовског“ наслеђа, при чему је овде истовремено реч и о скретању пажње са стварног угрожавања српског становништва на Косову и Метохији.

По правилу, Приштина показује наводну забринутост за културно наслеђе управо у тренуцима када ствара климу страха и нестабилности различитим једностраним и насилним потезима Приштине и ускраћује права Срба.

Овај покушај манипулације је посебно очигледан када се има у виду дуга историја скрнављења, уништавања, угрожавања и покушаја преотимања српског културног наслеђа на Косову и Метохији.

Само у претходне две деценије на простору Косова и Метохије уништено је и оштећено више од 136 цркава и манастира, више од пет хиљада надгробних споменика, а уништено је, или украдено 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета.

Ово сведочи о дубоком непоштовању, вандалском и антицивилизацијском односу према културном наслеђу уопште и целокупној баштини човечанства и истовремено говори о бруталности злоупотребе питања културног наслеђа у дневно-политичке сврхе.

Понављамо апел свим међународним организацијама, које се баве заштитом културног наслеђа, да не наседају на овакве представе, већ да свој рад наставе у складу са међународним правом, стручним критеријумима и чињеницама.

Министарство културе и информисања ће наставити да посвећено штити културно наслеђе од свих насртаја и покушаја злоупотребе и неће дозволити да овакви покушаји остану без одговора.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here