Mesto za reklamu

01.04. 2020.

Заштитник грађана затражио је од Министарства правде да се и у условима судских поступака преко видео линка, обезбеди право на поверљиви разговор преко Скајпа између окривљеног и браниоца и тако створи услов за припрему одбране.

Заштитник Зоран Пашалић је то затрађио након што је Министарство правде обавестило судове да поступке против лица која су прекршила меру самоизолације, у циљу заштите запослених и лица против којих се води поступак, организују путем видео линка.

Заштитник грађана је мишљења да разговор између окривљеног и браниоца у посебној просторији Министарство треба да буде, без присуства трећих лица, уз вршење надзора само гледањем а не и слушањем, без ограничења трајања комуникације на 30 минута, у циљу стварања неопходних услова за обављање поверљивог разговора и припремања одбране окривљеног.

Заштитник наводи да, према сазнањима из медија, постоји више стотина кривичних пријава за извршено кривично дело непостуступање по здравственим прописима за време епидемије, а да је већ донето неколико пресуда када су суђења била преко видео линка.

Заштитник грађана подсећа на неопходност поштовања права окривљеног и права на правично суђење датих Уставом и Законом о кривичном поступку.

Ова институција подсећа да је Уставом предвиђено да су по проглашењу ванредног или ратног стања дозвољена одступања од људских и мањинских права зајемчених Уставом, и то само у обиму у којем је то неопходно. Као и да је Уставом одређено да се за право на правично суђење нема могућности одступања ни у ком случају.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here