Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

У српским трговинама и на пијацама за килограм црног лука треба издвојити и до сто динара, док се килограм банана продаје за седамдесет. Црни лук се у Србији гаји на површини од 5.000 хектара, највећим делом у Војводини, а то ни изблиза не задовољава домаће потребе.

Као ретко које године, произвођачи црног лука су задовољни тренутном ценом, која је у поређењу са истим периодом прошле године већа четири пута.

Међутим, екстремне суше су погодиле земље централне Европе, између осталог и Холандију, која је највећи произвођач црног лука. Тамо су произвођачи имали десет тона по хектару, што је мали принос у односу на то какав треба да буде. С друге стране, имамо дестимулативну цену црног лука за произвођаче, причамо о српским произвођачима. Прошле године је добар део њих одустао од производње црног лука, јер није био калкулативан прошле године”, објашњавају високе домаће цене лука у  у ЗЗ “Чуруг, великом српском произвођачу.

Да ли ће тренутна цена црног лука поново ове године вратити повртаре да узгајају лук, видеће се већ наредне јесени, док неке анализе указују да ће домаћи купци овог производа имати све до првог априла.

„Српска стварност“ / РТС /         

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here