Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” констатује да се у Србији током последње две недеље бележи континуирани пораст броје оболелих од KОВИД-a 19 и то 14 пута, од 273 случаја забележена 13. јуна до 3.912 колико је регистровано 19. јула.

Пораст је посебно изражен током јула и у мањој мери је праћен и повећањем броја оболелих на болничком лечењу (88 колико је забележено 16. јуна до 250 колико је забележено 18. јула, због чега Батут препоручује вакцинисање онима који то нису учинили, а свима препоручује ношење маске у затвореном простору.

Нагли пораст о којем сада извештава Батут бележи се у Београду и на подручју Западне Србије и Шумадије, у односу на Војводину где се уочава нешто спорији пораст и Источну и Јужну Србију где је ситуација још релативно мирна са изузетком појединих општина, попут Димитровграда, Велике Плане и Бојника.

У Институту очекују даљи пораст броја оболелих имајући у виду годишње одморе и туристичке сезоне коју карактерише интензивније кретање становништва, при чему се у Србији тренутно региструју омикрон варијанта вируса и све његове субваријанте.

Препоручују зато свим грађанима који нису вакцинисани да то сада учине, а они који су се вакцинисали са две дозе треба да приме бустер дозе вакцине и то прву бустер дозу најмање три месеца од последње вакцинације.

Друга бустер доза се препоручује особама са посебним ризицима од инфекције, а то су особе са хроничним обољењима и стањима ослабљеног имунитета, особе старије од 60 година и здравствени радници.

Другу бустер дозу вакцине могуће је примити уколико је од претходне бустер дозе прошло најмање пет месеци.

Такође, независно од вакциналног статуса, свим грађанима се препоручује ношење заштитних маски и на отвореном у ситуацијама окупљања већег броја особа и када није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра, а нарочито у средствима јавног превоза, у чекаоницама, канцеларијама, лифтовима и другим местима где се окупља већи број особа. Препоручује се појачано одржавање хигијене руку и респираторне хигијене, а особе које имају повећан ризик од тешких форми болести посебно треба да избегавају места где се стварају гужве или, уколико их посећују, препоручује се ношење заштитних маски.

Свим особама које имају симптоме инфекције, посебно симптоме инфекције дисајних органа (нос, грло, плућа), препоручује се да се изолују у кућним условима и да се јаве лекару у ковид амбуланту.

Када је у питању радна или животна средина потребно је практиковати редовно чишћење и омогућити добру вентилацију затворених простора, проветравање природним путем где год је то могуће, а како су тренутно топли дани, препоручујемо да особе чешће бораве на отвореном и да се окупљања и дружења организују на отвореним просторима са мањим бројем људи.

Батут подсећа и на мере прописане за посебне категорије, а што подразумева обавезно ношење маски у здравственим установама и установама социјалне заштите, као и забрану посета пацијентима у здравственим установама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here