Mesto za reklamu
  1. 0 01. 2019.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије Марко Благојевић најавио је данас да ће током ове године у обнову јавних објеката бити уложено 50 милиона евра, при чему је у плану реализација 100 пројеката.

Благојевић је, гостујући на Телевизији “Прва”, рекао да се сваке године реновира између 70 и 80 јавних објеката, док ће и ове године највише бити обнављане школе, и то приближно 50 њих.

Током 2018. године завршено је 127 пројеката, а започето 63, прецизирао је он и објаснио да се ради потпуна реконструкција сваког објекта од темеља до крова, што подразумева обнову фасаде, столарије, подова, зидова, електро и водоводних инсталација.

Према његовим речима, ради се на томе да се унапреди функционалност, ефикасност и безбедност објекта, те се уводе најмодернији противпожарни системи и системи за дојаву пожара.

Приликом обнове објеката, како је указао, подједнака пажња поклања се и најмањим и мање развијеним општинама, колико и највећим и најбогатијим градовима у Србији.

Канцеларија сарађује са локалним самоуправама када су у питању школе, домови здравља, вртићи и амбуланте јер су они у надлежности општина, на које се ослањамо приликом одређивања њихових приоритета, истакао је Благојевић.

Према његовим речима, пројекте израђује локална самоуправа уз техничку помоћ Канцеларије, а од момента пристизања захтева за обнову јавног објекта до завршетка радова прође неколико месеци, уколико пројекат није претерано комплексан и ако је локална самоуправа агилна. Он је, када је реч о одобравању новца из буџета, објаснио да Канцеларија ради предвиђање за наредну годину, али ретко када добије планирана средства, али како се напредује са реализацијом пројеката, тако се обезбеђује новац.

Такође, како је додао, Канцеларија не располаже искључиво новцем из буџета, већ и из кредита из којих се финансира добар део пројеката.

Србија има један пројекат са Светском банком, који је вредан 40 милиона евра, као и пројекат са Развојном банком Савета Европе, у вредности од 200 милиона евра, прецизирао је директор Канцеларије за управљање јавним улагањима. Он је навео да ће тај новац бити уложен у обнову општих болница и њихово опремање широм Србије.

/ Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here