Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

У седишту Београдске филхармоније, у присуству премијерке Ане Брнабић, представљено је вечерас архитетонско решење будућег здања концертне дворане, а поводом 99. рођендана филхармоније – пренео је РТС.

Брнабић је изразила задовољство што може лично да честита рођендан члановима Београдске филхармоније.

“Хвала што сте нас толико пута концертима учинили срећнијим и испуњенијим, што сте културу и музику утакли у наше друштво, што нас чините бољим људима, наше друштво нешто бољим и свакако много богатијим, и што увек Србију представљате у иностранству на најбољи и најлепши могући начин”, рекла је Брнабић.

      Истакла је да је нова концертна дворана најлепши начин да Србија и Београд покажу захвалност Београдској филхармонији, која је то својим радом и успесима, како је казала, многоструко заслужили.

Брнабић је захвалила британској архитекти Амади Левит, која је представила архитектонско решење будуће концертне дворане, што је учествовала на конкурсу и што ће дати све од себе да већ наредне године крене њена изградња.

Подсетила је да ће изградња нове концертне дворане почети на 100. годишњицу Београдске филхармоније и биће, истакла је, нови симбол града.

“Ова дворана је највећа културна инвестиција у региону у последњих неколико деценија и наш апсолутно најважнији пројекат у области инфраструктуре у култури”, нагласила је Брнабић, додавши да је њена влада показала бројним пројектима да потпуно разуме “да култура није трошак, већ пар екселанс инвестиција, једна од најважнијих уз образовање”.

Брнабић је истакла да су “образовање и култура примарни стубови савременог, јаког, успешног друштва”.

Брнабић се посебно захвалила преминулом, како је рекла, “великом, највећем, вечном директору Филхармоније Ивану Тасовцу (1966-2021), човеку који нам свима недостаје, сваки дан, које се усудио да сања овако велике снове”.

        Архитекта Левит је истакла да су током рада на пројекту радили неуморно да остваре Тасовчеву визију.

Левит, која је директорка лондонског студија Еј ел еј (АЛ_А), истакла је да је веома важно да ово национално здање буде “израз хармоније између зграде и крајолика, истока и запада, генерација, музичких жанрова и култура”, смештено на Ушћу које се налази на пола пута између Истамбула и Беча.

Према њеним речима, благо закривљени кров простираће се између неколико концертних простора, од којих ће концертна дворана имати 1.600 места за посетиоце, а 400 дворана за рецитале, која ће бити изграђена од белог српског мермера.

В.Д. директора Београдске филхармоније Дарко Крстић је захвалио Левит на изузетној презентацију и додао да “будућност филхармоније коначно добија јасне контуре”, након што је пре много година Тасовац кренуо да оствари свој сан да сагради “величанствени дом за Београдску филхармонију… и нови симбол Београда и Србије”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here