Mesto za reklamu

23.05.2021.

До Олимпијских игара у Токију остало је нешто више од два месеца, али нема никаквих назнака да се ситуација са пандемијом вируса корона побољшава, пише дописница Спутњика Асука Токујама. Јапанско „Национално удружење лекара“ обратило се влади земље са молбом да Олимпијске и Параолимпијске игре у Токију буду отказане.

Та чињеница привукла је велику пажњу јавности. Шта ће бити са Јапаном ако апели лекара буду игнорисани и Олимпијске игре ипак буду одржане? Дописница Спутњика замолила је директора „Националног удружење лекара“ Наотоа Уејаму да прокоментарише ситуацију.

Наото је најпре мислио да ће четврти талас пандемије који је већ стигао у земљу у априлу ове године спречити одржавање Олимпијских игара у Токију, али његова очекивања се нису обистинила, због чега је одлучио да затражи отказивање.

„Мислио сам да ће мутирајући сојеви који су изазвали четврти талас пандемије и бесне у Индији, као и британски сој који се проширио у Јапану, приморати јавно мњење у свету и Јапану да одустане од одржавања Олимпијских игара у Токију. Али, ни Међународни олимпијски комитет (МОК), ни јапанска влада нису одговорно одреаговали на оно што се дешава. Док стручњаци за инфективне болести и водећи светски медији са забринутошћу позивају на отказивање летњих Олимпијских игара, у самом Јапану се није формирао довољно снажан протестни покрет“, објаснио је лекар.

Јапански медији би требало да објављују чланке у којима се изричито протестује против одржавања Олимпијских игара у Токију, сматра он. Како је објаснио, у Јапану је веома развијен колективни дух, стога, док неко гласно не позове, биће немогуће скретање са тренутног пута.

„Будући да је овог пута проблем повезан са пандемијом инфективне болести, помислио сам да лекари морају да апелују упркос могућој критици“, додао је.

Међутим, извештач преноси да чак и након апела лекара нису уследили видљиви помаци ка отказивању Олимпијских игара. Томе иде у прилог чињеница да је у Токију 16. маја одржано свечано вече под називом „100 дана Параолимпијских игара“, на којем су показани параолимпијски симболи и наступили уметници позоришта Кабуки.

Према анкети коју је спровела јапанска телевизија „АНН“ 15-16. маја, укидање и одлагање Олимпијских игара подржало је 82 одсто испитаника.

Према мишљењу директора „Националног удружења лекара“, у случају да не буде отказивања, најгори сценарио би укључивао колапс здравственог система, кашњење са вакцинацијом, као и ширење нових сојева вируса корона по целом свету ─ „олимпијских мутаната“.

„Мислим да је вероватноћа ширења јужноафричког и индијског соја короне велика. Већ сада, током четвртог таласа пандемије, медицинско особље је на измаку снага. Претпостављамо да ће четврти талас ковида 19 попустити у јуну, али би одмах након Олимпијских игара могао да почне пети талас пандемије, а то људи већ неће моћи да поднесу. Чак и да буде проглашено ванредно стање, друштво може да га игнорише, а ширење заразе не може да се обузда без подршке становништва. Неки здравствени радници такође можда не би издржали пети талас пандемије, што ће, природно, довести до колапса здравственог система и изазвати одлив кадрова здравствених радника. Као резултат, вакцинација ће бити одложена. У том случају неће моћи да се избегну велике жртве“, сматра Наото Уејама.

Најгора ствар је појава невиђених опасних сојева на које вакцине не могу да утичу, констатовао је он и истакао да ће у том случају сви напори за вакцинацију светске популације бити узалудни, а људи ће страдати док чекају да се произведу нове врсте вакцина.

„Поред тога, бивши амерички председник Доналд Трамп назвао је нови вирус корона ‘кинеским’ вирусом, после чега је у америчком друштву дошло до раксола који је изазвао озбиљне злочине засноване на мржњи, усмерене против грађана азијског порекла. Овог пута би вирус могли да назову ‘олимпијским’ и тада би на удару били становници Јапана и олимпијски спортисти“, упозорио је лекар.

Јапански премијер Јошихиде Суга је од почетка овог месеца више пута говорио да је „поуздано и безбедно одржавање Олимпијских игара могуће“. Међутим, Уејама Наото се не слаже са тим и сматра да је то немогуће.

„Потребно је исправити грешке владе док нису постале непоправљиве“, закључује он.

„Српска стварност“ / Спутник /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here