18.06.2020.

Словеначка влада пооштрила је услове за улазак путника из држава изван ЕУ, па је за све који улазе из Србије и БиХ обавезан 14-дневни карантин или негативни тест на корону. Словеначка влада образложила је да се у тим земљама бележи већи дневни раст оболелих и да су зато на „црвеној листи“ на којој је већ Северна Македонија.

Сви који у Словенију желе да уђу из држава с „црвене листе“, било да су словеначки држављани или странци мораће у обавезну изолацију или треба да имају негативан тест не старији од три дана и који је обавезно урађен у некој од чланица ЕУ, наводи агенција СТА, преноси Танјуг.

Више не важе ни претходно признати изузеци по којима се из тих земаља могло улазити без карантине и епидемиолошке потврде ако се радило о власнику некретнине или пловила у Словенији, а рок за транзит кроз Словенију из тих држава скраћује се са досадашњих 24 сата на 12 сати.

Министар унутрашњих послова Алеш Хојс рекао је, тумачећи ту одлуку, да је то учињено због ризика уноса вируса корона у Словенију и опасности могућег другог таласа епидемије.

За сада се рестрикције унутар Словеније неће пооштравати, али, ако се број дневних нових зараза не буде смањивао, могуће је да ће врло брзо поново бити смањен максималан допуштен број људи на јавним местима са садашњих 500 на 200.

Према подацима словеначких епидемиолога, од 34 нова случаја у последњих десетак дана већи део је „увезен“ из иностранства, док је секундарних инфекција у Словенији било 14.

Хојс је упозорио да они који унесу вирус у Словенију одговарају казнено ако су полицији приликом уласка дали лажне податке о томе где су боравили и тако рескирали да пренесу заразу на друге људе.

У Црној Гори тренутно је активно седам случајева обољевања од коронавируса.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here