Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар обишли су данас Општу болницу у Новом Пазару, како би се уверили у ситуацију у том граду у вези са епидемијом коронавируса. Један број доктора и медицинског особља окренули леђа Брнабићевој и Лончару у знак протеста због услова у кјима су радили.

Брнабићеву и Лончарa дочекао je потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, a затим су разговарали са директором болнице Мехом Махмутовићем, након чега су се обратили грађанима.

Премијерка je поручила да нису тачне тврдње да у Новом Пазару нема опреме и лекова, већ напротив, да је општа болница у том граду, по броју становника, најопремљенија у Србији.

Она је апеловала на то да се вирус не користи за политизацију, исказавши захвалност свим здравственим радницима, пре свега из Новог Пазара, који су дали све од себе у борби против пандемије, као и здравственим радницима из Крагујевца, Краљева, Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” и других установа.

Према њеним речима, основни проблем на почетку је био у томе што су се заражени људи јављали касно, изузетно брзо је растао број случајева у неколико дана и није постојала добра сепарација на ковид и нон-ковид делове болнице, а било је и људи који су посећивали друге у ”црвеним” зонама.

Брнабић је поновила да су дезинформације да нема довољно опреме и да респиратори, које је допремио председник Републике, наводно не раде, као и то да нема лекова, витамина, да је потребно да се људи сами ангажују и купе шта је потребно.

Она је грађанима пренела да је данас са сарадницима донела и додатну опрему, да се разговарало о томе шта је још потребно, а свакако ће видети да се запосли још људи, медицинских сестара и техничара, уз два до три нова санитетска возила за бољу везу Тутина и Новог Пазара.

Председница Владе је оценила да је ситуација са коронавирусом довољно изазовна, тешка и комплексна, не само за Србију, већ и за цео свет и да нам не требају лажне вести и дезинформације, већ приоритет треба да буде подршка здравственом систему, радницима и оболелима како би превазишли ситуацију.

Део доктора и медицинског особља окренули су леђа Брнабићевој и Лончару, а грађани звиждуцима изразили незадовољство посетом премијерке и министра здравља, уз тврдње да се истинити подаци прикривају

Током посете Новом Пазару доктори и медицинско особље Опште болнице окренули су леђа премијерки Србије Ани Брнабић и министру здравља Златибору Лончару и министру Расиму Љајићу. Њима се придружио и део окупљених грађана који су изразили негодовање звиждањем и окретањем леђа у знак протест због лоших услова рада.

Министар Расим Љајић оцењује да се у Новом Пазару боре са реалном опасношћу, али и са, како каже, невиђеним степеном политизације.

“Треба сада да се сконцентришемо и ујединимо у борби против овог опасног вируса. Биће времена и за тражење кривице и за тражење одговорности. Биће времена и да видимо да ли је било пропуста и недостатака. Нико не бежи од тога да је било и грешака”, поручује Љајић.

Током обраћања, група грађана је звиждуцима и повицима  изразила незадовољство посетом премијерке и министра здравља, уз тврдње да се истинити подаци прикривају.

Званичници су објаснили да је то израз политичког става дела лекара и медицинског особља. Међутим, они су објашњавали да је то протест због немогућих услова у којима су радили.

Лончар је поновио да Општа болница у Новом Пазару има довољно медицинске опреме и здравствених радника да се носи са повећаним бројем оболелих од коронавируса.

Он је додао да су данас овој здравственој установи испоручене додатне количине опреме, тако да је она боље опремљена од било које болнице у Србији, уз напомену да је данас донета заштитна опрема, један ултразвук апарат, гастроскоп и друго.

Систем је успостављен и ситуација је под контролом, нагласио је министар и најавио да ће се проширити капацитети болнице у Новом Пазару и да ће, ако буде потребно, цела болница бити претворена у ковид болницу.

Лончар је позвао све лекаре и сестре да се јаве до 16 часова управи болнице у Новом Пазару како би добили посао на одређено и неодређено време, истичући да то важи и за Тутин.

Ситуација у Тутину у вези са епидемијом коронавируса је сложена, јер су оболели углавном старији грађани, упозорио је он и најавио да ће део тих пацијената бити у току дана или сутра пребачен у Општу болницу у Новом Пазару.

Они су под контролом и прати се њихова клиничка слика. Договорили смо се да део тих пацијената буде данас или сутра пребачен у Нови Пазар, где ће у току дана бити ослобођени болнички капацитети, прецизирао је Лончар.

У Тутин ће, како је пренео, отићи још здравствених радника, јер их тамо тренутно нема довољно, уз напомену да се ситуација у том граду прати из сата у сат.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here