Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Ана Брнабић каже да Влада стоји иза сваке Вучићеве речи. Маја Гојковић указује да је председник Вучић донео мудру и државничку одлуку да не иде у Црну Гору. Опозиција истиче да је председник Србије имао намеру да исполитизује протесте у Црној Гори.

Премијерка Ана Брнабић оценила је да је председник Александар Вучић након данашњег састанка са патријархом Иринејом послао изузетно важне поруке. Брнабић је на свом Твитер налогу поручила да Влада Србије стоји иза сваке Вучићеве речи.

“Огромно поштовање за председника и подршка нашем народу у Црној Гори и широм региона. Борићемо се даље истином, напорним радом, резултатима и позивима на искрену сарадњу и уважавање”, написала је Брнабићева.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић објавио је на Инстаграму подршку ставу председника Александра Вучића о заштити српских права у Црној Гори.

“Закон о слободи вероисповести постао је кап која је превршила сва понижења која су представници власти у Црној Гори учинили према Србима у тој држави. Лажна замисао о грађанској држави у којој ће сви бити равноправни под условом да се не изјашњавају као Срби, или чак и као Црногорци који пишу српским језиком и поштују своју Српску православну цркву, пала је у воду”, навео је Мировић.

Гојковић: Вучић донео мудру и државничку одлуку да не иде у Црну Гору

Председница Народне скупштине Маја Гојковић оценила је да државничка, озбиљна и снажна порука коју је председник Републике Србије Александар Вучић данас упутио, представља најбољу потврду његове одговорне политике заштите нашег народа који живи у региону, и бриге за опстанак српског народа у Црној Гори, наводи се у саопштењу Народне скупштине.

Маја Гојковић је, како се наводи у саопштењу, додала да је председник “јасно показао спремност да посвећено ради на очувању српског народа и да се супростави политици која би да забрањује српску заставу и хапси оне који је истичу”.

“Уверена сам да је српски народ у Црној Гори добро разумео поруке подршке и да је председник Србије јасно оголио суштину, а то су покушаји да се Срби и српски народ представи као дестабилизирајући елемент, а не они који су донели Закон о слободи вероисповести, који је уперен против српског народа и Српске православне цркве”, рекла је Маја Гојковић.

Опозиција о Вучићевој одлуци да не иде у Црну Гору

Двери су поводом одлуке председника да не иде у Црну Гору оптужиле Вучића да је имао намеру да исполитизује протесте у Црној Гори. Тврде да у томе није успео, јер су се “сви успротивили његовом доласку на север Црне Горе”.”Вучића је поразио верујући народ у Црној Гори”, пише у саопштењу. То је, према оцени посланика Двери Ивана Костића, и знак “почетка краја” власти и у Београду и у Подгорици.

Одлуку председника Србије да не иде у Црну Гору, Нова странка сматра доказом да је он послушао савет који му је у петак упутио лидер те партије Зоран Живковић. Ипак, кажу и да је та одлука резултат кукавичлука, а не бриге да сукоби у Црној Гори не ескалирају. Такође, наводи се у саопштењу, све председникове изјаве и конференције за медије на ту тему су “димна завеса” за афере које опозиција приписује властима.

Председник странке Заједно за Србију, чланице Савеза за Србију, Небојша Зеленовић тврди да је Вучић све планирао у договору са Ђукановићем, а на штету права припадника Српске православне цркве у Црној Гори. Зеленовић је позвао црногорску власт да спорни закон стави ван снаге и сва питања реши у дијалогу са СПЦ.

Покрет “1 од 5 милиона”, уз подршку грађанима у Црној Гори “који су на улици како би сачували своју традицију и вишевековне светиње”, оцењује да је председник Србије најавом одласка у Црну Гору хтео да злоупотреби ситуацију.

Опозиционе странке у целости осуђују примену силе над грађанима који протестују широм Црне Горе и залажу се за укидање управо усвојеног Закона о слободи вероисповести, због кога се протести и одржавају.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here