Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић данас је званично, по сили закона, постао и председавајући Заступничког дома Парламентарне скупштине БиХ. Српски члан Председништва Милорад Додик изјавио је да је након девет месеци постигнут споразум о томе да се за 30 дана формира Савет министара, као и да тај споразум одражава интересе које би требао да спроведе будући Савет министара.

Наиме, председавајући и два заменика председавајућег Заступничког дома ПСБиХ, као и председавајући и два заменика председавајућег Дома народа БиХ ротирају се сваких осам месеци, исто као и чланови Председништва БиХ.

Звиздић (СДА) ће се на позицији председавајућег Заступничког дома ПСБиХ задржати све до 5. априла 2020. године када ће председавање од њега преузети Небојша Радмановић (СНСД).

Тиме је престао мандат Борјане Кришто (ХДЗ БиХ) као председавајуће Заступничког дома ПС БиХ који ће, како оцењује Klix, остати упамћен по томе што је ретко сазивала седнице државног органа законодавне власти.

Посланици од 6. децембра 2018. године, односно од дана конституисања Заступничког дома ПСБиХ, нису одржали ниједну редовну седницу нити су усвојили иједан акт.

Све време парламентарци су редовно примали плате и остале накнаде, а неки од њих чак су искористили и годишње одморе, пише Klix.ba

Додик: Постигнут договор за формирање Савета министара

Српски члан Председништва Милорад Додик изјавио је данас да је након девет месеци постигнут споразум о томе да се за 30 дана формира Савет министара, као и да тај споразум одражава интересе које би требао да спроведе будући Савет министрара.

“Овом одлуком би се деблокирао Представнички дом и Дом народа те створили услови за рад заједничких институција на нивоу БиХ”, рекао је Додик, преноси РТРС.

Он је рекао да је дао пуну подршку споразуму, јер није било лако преговарати.

Према његовим речима, очекује подршку јавности и из Српске и из ФБиХ и додао да уколико споразум не буде имплементиран у року од 30 дана, то ће значити да је БиХ у дубокој кризи да ће доћи у питање њен суверенитет.

“Позивам и европске званичнике да подрже споразум”, рекао је Додик.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here